Fata morgana: «Доступні ліки» поки що не надто доступні

В Україні стартувала програма «Доступні ліки», суть якої в тому, що за умови правильно виписаного рецепта хворий може безкоштовно або за ціною, нижчою за звичайну роздрібну, придбати ліки від гіпертонії та інших серцево-судинних захворювань, цукрового діабету ІІ типу та бронхіальної астми. Однак поки що програма працює, м’яко кажучи, «мляво»: аптек, де можна придбати такі ліки (принаймні в Чернівецькій області) – три на місто та по одній на райцентр. І якщо з містом ще сяк-так, то вартість поїздки у райцентр до лікаря, до аптеки і далі додому фактично нівелює «доступність» ціни.

 

Адреси аптек, які беруть участь у програмі в Чернівцях:

вул. Перемоги, 35 (Садгора), вул. Миколайчука, 9, вул. Героїв Майдану, 83.

 

Вирішивши перевірити, як же працює багатообіцяюча програма, ми зателефонували до міських аптек. У Садгорі говорити практично не захотіли, повідомили тільки, що вони «у процесі» й самі до пуття нічого не знають. А ось в аптеці на вул. Миколайчука, 9 виявилися більш люб’язними. Директор пояснив, що як мінімум до кінця цього тижня програма ще не працюватиме, бо ж ціни, за якими аптека має укласти договори, у МОЗ установили тільки 3 квітня (тобто через 2 дні після запуску програми!). Тепер потрібно укласти договори, лише потім закупити необхідні ліки й чекати відшкодувань з бюджету. Власне, тому в програмі і беруть участь лише 3 аптеки на все місто – ніхто не хоче зв’язуватися з бюджетом, бо грошей звідти чекати – тривала й невдячна справа.

Крім того, пояснили в аптеці, є ще одна заковика. Досі невідома схема, за якою ці ліки відпускатимуться: «Нині ми працюємо з пільговими рецептами для різних категорій – інвалідів, діабетиків тощо, але тільки за рецептами, виписаними у міській поліклініці №1, бо з ними є відповідна угода. З аналогічними пільговими рецептами від інших поліклінік ми не працюємо. Як буде з програмою «Доступні ліки», поки невідомо. Не виключено, що ми так само зможемо приймати рецепти лише якоїсь конкретної поліклініки, а не всіх».

Насамкінець поцікавилися, чи за тиждень хоч хтось із відвідувачів запитував про програму. Відповідь була дещо несподіваною: «Ніхто, ви перша! Люди мабуть просто не знають про неї». Та як на мене, люди просто не вірять уже жодним обіцянкам.

Після цього «з туги» ми зайшли на сайт Мінздоров’я, аби дізнатися офіційну версію керівництва про стан справ із доступними ліками. І з подивом прочитали, що на думку в.о. міністра Уляни Супрун, Чернівецька область – поки що найкраща у програмі. І єдина, хто вже оприлюднив інтерактивну карту аптек. Тож можна уявити собі, що робиться в «гірших» областях. А головний «перл» – у нашому регіоні угоди готові підписати понад 100 (!) аптек (а реально на карті їх – 14!).

До того ж, ознайомившись із переліком доступних ліків та їхніми виробниками, дізналися, що всі препарати (крім словенського «Симвастатина», іспанського «Будесоніда» та ірландського «Беклометазона») є українськими й порівняно дешевими: сума відшкодувань з бюджету коливатиметься від 8 до 80 грн. Дорогі ж імпортні ліки, які саме й «виносять» гаманці, залишаються «на шиї» хворих.

 

Пряма мова:

«Ми добре розуміємо – програма стартує і буде реалізовуватися по-різному в різних областях та містах. Це – ще один приклад децентралізації по-медичному. Адже Міністерство робить усі залежні від нас кроки. Тепер черга за регіонами, які мають укладати договори з аптеками, і за громадянами, які мають звертатися до лікарів, а не займатися самолікуванням, – наголосила в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун. – Деякі регіони стартували успішніше, ніж інші. Чернівецька область вже навіть опублікувала карту з аптеками, які долучаються до програми  від 1 квітня.

Найкраще спрацювали Вінницька, Чернівецька, Полтавська, Миколаївська, Івано-Франківська, Черкаська та Херсонська області. В кожному з цих регіонів готові підписати договори з розпорядниками коштів понад 100 аптек».

http://moz.gov.ua/ua/portal/pre_20170404_a.html

 

Одне слово, усе як в анекдоті, коли чоловік заскочив дружину з коханцем у ліжку, а вона йому каже: «Не вір очам своїм, коханий, а вір совісті моїй…».

Валерій КОЗУБЕНКО, «Версії» 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *