Депозити проблемних банків залишаться замороженими

Кабінет Міністрів України виділяє майже 44 млн. грн на фінансове оздоровлення українських банків. Уряд викупає 91,8% акцій банку «Надра», 99% акцій «Укрпромбанку», банку «Київ» та «Родовід Банку», 75% + 1 акцію «Укргазбанку» та «Імексбанку». Про це оголосила прем’єр Юлія Тимошенко.

Безглузда рекапіталізація

Раніше між банків, які підлягають рекапіталізації, називали ще «Фінанси і кредит», але в кінцевому переліку його немає. За чутками, його власник, депутат від БЮТ Костянтин Жеваго, просто не хоче віддавати державі більше 50% акцій, тоді як умовами рекапіталізації передбачено не менше, ніж 75% + 1 акція. Сумніви не полишають також власника «Укргазбанку», депутата-регіонала Василя Горбаля. «Ідея в цілому може бути й непогана, але найважливіше – умови і деталі. Наприклад, що буде з менеджментом банку», – заявив Горбаль.

Щоправда, коли банк відмовиться від передачі акцій, то на рефінансування йому можна не розраховувати, – натякають урядові експерти.

«У великих банків не буде виходу: або він приймає допомогу від держави, або шукає кошти серед акціонерів, або шукає нового інвестора. Інакше банк просто не зможе виконувати зобов’язання перед вкладниками і буде просто ліквідований», – заявив провідний економіст БЮТ Юрій Полунєєв.
Тим не менш, навіть якщо зазначені банки будуть рекапіталізовані, це не означає, що вони розморозять депозити, термін яких закінчився: коли банки отримають гроші і паралельно – відток депозитів, рекапіталізація втрачає сенс.

Тим часом банкіри вивозять «здорові» активи, тобто гроші і цінні папери за кордон. Однак є й такі, які примудряються реєструвати нові банки та страхові компанії, щоб перевести туди грошенята з «хворих» фінустанов і дати останнім «тихо померти». Від початку року НБУ зареєстрував 3 банки – «Профітбанк», «Діапазон-Максимум банк» та «Авант-банк», а Держфінпослуг – 4 страхові компанії.

Протягом двох місяців зовнішній борг України зможе «підрости» ще на $3,8 млрд.

– Україна може отримати від Світового банку кредит на суму близько 1 млрд. дол. через 1-2 місяці, – заявив заступник глави Секретаріату президента Олександр Шлапак. Він зазначив, що ця сума піде безпосередньо до бюджету України.

Ще $2,8 млрд. пообіцяв Україні МВФ. Тимошенко обіцяє, що ці гроші також надійдуть до бюджету.

5 фактів про ввіз-вивіз капіталу з України:

1. За 5 докризових років зовнішній борг України та прямі іноземні інвестиції в її економіку збільшилися уп’ятеро – до $100 млрд. і $40 млрд.

2. У цей же час ринок банківських послуг щорічно зростав вдвічі.

3. За даними ДПАУ у 2008 році з України незаконно вивезли понад $17 млрд.

4. В нелегальному конвертуванні валюти були задіяні понад 50 банків. Гроші перераховувалися до Латвії, Литви, Киргизтану та Кіпру, найчастіше через офшори.

5. 2009-го вивіз капіталу з України сягнув $2 млрд. щомісячно.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *