ГМО мають позначатися на упаковці

Генетично-модифіковані організми – водночас велике благо й велике зло. Якби не ГМО, у країнах Азії та Африки почався би масовий голод, та й вітчизняні продукти харчування були б у 3 рази дорожчі. Але, якби не ГМО, людство мало би на один чинник ризику онкозахворювань менше.

Кожен з нас має право обирати: їсти чи не їсти продукти з ГМО. Чи захищає це право закон і яка відповідальність виробників за відсутність маркування подібних продуктів передбачена в Україні, – читачів «Версій» консультує Сергій ЛАЗАРЄВ, юрисконсульт держуправління охорони навколишнього природного середовища

Довідка:

Нині у світі зареєстровано 11 видів генетично модифікованих сільськогосподарських рослин: соя, кукурудза, картопля, рис, ріпак, пшениця, бавовна, тютюн, цукровий буряк, помідори, кабачки, папайя, слива, диня.

– Який вміст ГМО у харчах вважається безпечним для людини?

– Поняття безпеки стосовно ГМО – відносне. Як роз’яснює Держспоживстандарт, зазначати наявність ГМО повинні виробники, постачальники та продавці лише тоді, коли у пропонованих харчах міститься більше 0,9% модифікованого білка. Це співвідношення не залежить і не змінюється від рівня загального вмісту білка у харчовому продукті.

– Де саме покупцеві шукати позначку про ГМО?

– Відповідно до Постанови Кабміну, позначка про наявність ГМО має бути на кожній упаковці або іншому носії інформації про продукт. Однак, якщо товар вироблено до травня 2009-го, позначки про ГМО може й не бути.

– Яке покарання передбачене для порушників?

– Суб’єкти господарювання, які виробляють і торгують продукцією без відповідного маркування, сплачують штраф від двох до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, залежно від серйозності порушення, або у 10-разовому розмірі вартості продукції, з розрахунку цін на дату придбання продукції.

– Як убезпечитися продавцям, які завозять товари з-за кордону або отримали товари без маркування?

– У разі відсутності в постачальника інформації про наявність/відсутність ГМО дослідження готового харчового продукту, виготовленого з даної сировини, обов’язково проводяться виробником харчового продукту.

Крім того, Держспоживстандарт зазначає, що ст. 15 Закону «Про державну систему біобезпеки при створенні, дослідженні, транспортуванні та використанні ГМО» забороняє промислове виробництво і введення в обіг ГМО, а також продукцію, виготовлену з використанням ГМО, до їхньої державної реєстрації. Тож при купівлі оптових партій товару завжди слід поцікавитися документами постачальника.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *