Скасувати екологічні обмеження на рубки лісів планує Держлісагентство!

Держлісагентство проводить обговорення проєкту постанови Кабміну “Деякі питання здійснення рубок в лісах України”. У разі ухвалення, постанова суттєво змінить правила проведення усіх рубок лісів. На думку природоохоронців, документ загрожує українським лісам, адже скасовує численні обмеження на рубки й призведе до катастрофічного збільшення обсягів заготівлі деревини.

Наприкінці березня на сайті Державного агентства лісових ресурсів України з’явився проєкт постанови Кабміну “Деякі питання здійснення рубок в лісах України”. У документі керівництво лісової галузі пропонує суттєво змінити правила проведення рубок в українських лісах.

Перша з провідних змін стосується санітарних рубок. Наразі санітарні рубки – одні з найбільш поширених в Україні. У 2022 році санітарними рубками в Україні зрубали 43% усієї деревини. Їх проведення регулюється кількома нормативними документами, в яких є численні екологічні обмеження. Держлісагентство пропонує прибрати більшість з них.

Зокрема, пропонується дозволити суцільні санітарні рубки в межах частини території українських нацпарків, а також скасувати обмеження на загальний обсяг санітарних рубок. Лісівники також пропонують дозволити рубати важливі для біорізноманіття дерева – старі, дуплясті, з гніздами птахів тощо. Окрім того, пропонується дозволити суцільні санітарні рубки в деяких цінних гірських лісах Карпат.

Важливо, що частина з екологічних обмежень, що їх пропонується усунути, були ухвалені два роки тому. Тодішнє керівництво держави презентувало такі екологічні обмеження як велике досягнення – і мало в тому підтримку екологічних організацій.

В Україні санітарні рубки – це постійні зловживання. Лісівники використовують їх там, де інші види рубок заборонені. Наприклад, багато де в Карпатах. Якщо нові зміни будуть ухвалені – санітарними рубками буде знищено набагато більше гірських лісів!” – зазначає Єгор Гриник, біолог в Українській природоохоронній групі.

Другий блок змін, що їх пропонує Держлісагентство, – це ухвалення Правил рубок в лісах України. Наразі більшість рубок в Україні регулюються різними нормативними актами. За задумом лісівників, цей документ має замінити їх усі, уніфікувавши та узгодивши регулювання рубок лісів.

На думку екологічних організацій, нові Правила створюють підґрунтя для суттєвого збільшення обсягів рубок в Україні, а також для маніпуляцій. Екологи відзначають, що цей документ сприятиме ще більшому поширенню суцільних рубок. Окрім того, документ вводить численні нові види рубок, не деталізуючи підстави їх проведення. На їхню думку, це призводитиме до зловживань.

Якщо нові правила рубок будуть ухвалені в пропонованій лісівниками редакції, то будь-який старовіковий ліс, який не є заповідним, лісівники зможуть суцільно вирубати за рахунок маніпуляцій з різними видами рубок. Це повністю суперечить курсу на збереження найцінніших лісів, задекларованим державою!” – коментує документ Петро Тєстов, керівник експертного відділу Української природоохоронної групи.

Важливо, що наразі в Україні триває реформа лісового господарства. На початку 2023 року державні лісгоспи були об’єднані в державне підприємство “Ліси України”. Однією з озвучених цілей реформи є збільшення обсягу рубок, на чому раніше наголошували Голова Держлісагенства Юрій Болоховець, а також Міністр захисту довкілля України Руслан Стрілець.

Українська природоохоронна група створена як команда фахівців, що працюють над питаннями практичної охорони природи. За останні 6 років щонайменше половина всіх новостворених заповідних площ в Україні мали серед авторів наукових обґрунтувань експертів Групи або були активно підтримані її членами. За участю експертів Української природоохоронної групи було врятовано 19 500 га лісів, 33 380 га степів та 98 550 га водно-болотних угідь.

Петро Тєстов, керівник експертного відділу Української природоохоронної групи

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *