І знову бла-бла-бла, але тепер вже від поліції або Про різні аспекти харківської пожежі

Учора всі ЗМІ області отримали від відділу комунікації ГУНП в Чернівецькій області інформацію про те, що «На виконання вказівки керівництва НПУ начальник ГУНП в Чернівецькій області Анатолій Дмитрієв доручив підпорядкованим підрозділам облікувати заклади паліативної допомоги й обстежити територію обслуговування на наявність нелегальних реабілітаційних центрів. Також поліцейські спільно з рятувальниками, представниками органів місцевого самоврядування та соцзахисту перевіряють безпечність перебування громадян у закладах паліативної допомоги». 

Мені ж подумалося, чи варто збирати всі ці дані – вони ж є у службах Чернівецької облдержадміністрації. Цим закладами треба просто пройтися. 

Ба, більше того, під час розмови з підприємцем-однокласником з’ясувала, що навесні минулого року, коли він закривав своє підприємство під час першого локдауну, в області було щонайменше шість геріатричних пансіонатів – саме стільки він обслуговував. Та й загалом, якщо розмірковувати логічно, нелегально реабілітаційні та інші центри існувати просто не можуть! Поясню чому: клієнтів/хворих там має хтось обслуговувати. І цей хтось має бути професіоналом. Людей там, як відомо, не тільки лікують – для чого має існувати різна апаратура та мають закуповуватися ліки – а й годують. Вони мають на чомусь спати і чимось вкриватися і т.д. і т.п. Отож невже така діяльність пройде непоміченою повз пильне фіскальне око?

Інший аспект проблеми – чому в області досі немає державних паліативних закладів. У сусідів є, а у нас нема. А це означає, що смертельно хворим буковинцям, яким залишилося жити лічені дні, тижні чи місяці, доводиться доживати цей період у страшних стражданнях. 

…1 квітня буде 28 років, як пішла з життя через онкохворобу моя подруга-однокласниця художниця Любов Ревуцька, але я і досі пам’ятаю, якими правдами-неправдами діставала їй знеболювальне. Та коли вона померла, її батьки знайшли ампулу, яку їхня донька сховала на крайній випадок… Збігла майже третина століття, а майже нічого не помінялося. Щоправда, недужим уже виписують знеболювальне, та попри це вони і сьогодні страждають вдома, а їхні рідні страждають не менше за них, бо не тільки спостерігають за повільним угасанням найдорожчих, а й мусять іще залишати їх самих, щоби йти на роботу.     

І, як на мене, це далеко не повний перелік усіх аспектів трагічної пожежі у нелегальному харківському пансіонаті для літніх людей.  

 

Сьогодні, 23 січня 2021 року, в Україні оголошено днем жалоби у зв’язку із загибеллю 15 осіб у будинку для літніх людей, який функціонував у Харкові незаконно.

 

Та повернемося до офіціозу, далі пресслужба поліції інформує: «За дорученням керівника буковинської поліції правоохоронці формують повний переліку геріатричних пансіонатів, будинків-інтернатів та інших закладів паліативної допомоги на території області незалежно від форм власності із зазначенням їхньої наповненості. Анатолій Дмитрієв акцентував увагу підпорядкованого особового складу на викритті незаконних реабілітаційних центрів з лікування психічних розладів, алкогольної та наркологічної залежності, де можуть примусово утримуватися хворі. У разі виявлення такої установи правоохоронці реагуватимуть відповідно до чинного законодавства». 

Наразі, за повідомленням відділу комунікації, поліцейські формують спеціальні рейдові групи для контролю за безпекою перебування громадян у закладах паліативної допомоги. Окрім співробітників поліції до складу цих груп увійдуть представники обласного управління ДСНС, органів місцевого самоврядування та соціальних служб.

Під час перевірок правоохоронці звертатимуть увагу на фактори, що можуть безпосередньо вплинути на безпеку підопічних закладів паліативної допомоги. Зокрема, перевірятимуть діяльність інтернатних закладів на відповідність вимогам постанови Кабінету Міністрів України від 02.09.2020 № 772 «Про затвердження Типового положення про будинок-інтернат для громадян похилого віку та осіб з інвалідністю».

Крім того, відділ комунікації ГУНП в Чернівецькій області звертається до буковинців з проханням повідомити на спецлінію поліції «102»про будь-які факти порушень у діяльності будинків-інтернатів для громадян похилого віку та осіб з інвалідністю – у разі, якщо такі факти їм відомі.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *