Вони скрізь, але вже не тут

Ідеї Вільгельма Райха сповідуються сьогодні усіма психологами та психіатрами. Його метод біоенергетичного лікування визнано найреволюційнішим відкриттям ХХ століття. Але практично нікому не відомо, що він, людина, якій в США присвячено величезний музей, – буковинець.

– Буковинських євреїв зустрінеш повсюди – у Канаді, Америці, Австралії, Ізраїлю. Але ніде немає музею буковинського єврейства. Зрештою, він міг виникнути тільки тут, на цій землі, звідки походять усі ці люди, – сказав під час відкриття Музею буковинської єврейської громади один із ініціаторів його заснування у Чернівцях, голова Генеральної Ради Євроазійського єврейського конгресу Йосип ЗИСЕЛЬС.
За його словами, так уже склалося, що сьогоднішні чернівецькі євреї – а їх дві з половиною тисячі душ – вихідці зі східної України та Бесарабії. Тож вони не є нащадками тих, кому присвячено цей музей. У них інша культура, інша ментальність. Саме тому, на думку організаторів, і потрібен музей, присвячений буковинському єврейству, половина якого загинула під час Голокосту, а друга – емігрувала у 40-50, а потім 60-70 роках.
200-літня історія буковинського єврейства – від середини ХVIII до середини ХХ століття з апогеєм розквіту на початку ХХ-го – постає перед очима відвідувачів з експонатів, зібраних у 2-х кімнатах Центрального палацу культури, що на Театральній площі. Прослідковується потужний вклад єврейської громади у розвиток промисловості краю, інфраструктуру та духовності Чернівців. На жаль, румунський період історії Буковини заклав початок кінця буковинської єврейської громади. Трагічну ж крапку поставили у 40-му році радянські війська та наступна німецько-румунська окупація.
Безперечно, музей має кілька унікальних і дуже рідкісних експонатів, які вже не просто відображають себе, а працюють на загальний образ. Переважно це оригінали старовинних документів, навіть рукописний філософський трактат «Путівник блукача».
Та, як визнає Йосип Зисельс, відкриття музею – лише початок великої пошукової роботи. Адже, приміром, тут немає відомостей про Вільгельма Райха, який народився у Добринівцях, закінчив Чернівецьку гімназію №1, Віденський університет. Працював трохи у Відні, а потім у Берліні. Через фашистські переслідування емігрував до США. Але і там його спочатку називали шарлатаном, аж доки фізики не довели існування біоенергетичного впливу на людину, особливо ж на її глибинні психічні структури, а отже і можливість лікування за допомоги біоенергії. Сьогодні не тільки психіатри усього світу, а й терапевти користуються його надбаннями та відкриттями.
Психіатр-сексолог з Німеччини і наш колишній земляк Григорій РИБАК, якого ми зустріли на відкритті музею, розповів, що він широко використовує у практиці ідеї Райха. А коли випадково дізнався, що вчений родом з Буковини, почав цікавитися його життям. Райх був ліворадикальним соціалістом, який поділяв марксистські ідеї. Спочатку він виступав сподвижником Зигмунда Фрейда, але пішов далі, тому їхні шляхи розійшлися. Інколи його називають неофрейдистом. Але, на думку Григорія, це не відповідає дійсності, бо наш земляк відкрив зовсім іншу, абсолютно нову наукову галузь, без якої важко сьогодні уявити сучасну медицину.
…Аж дух захоплює, коли подумаєш, яких гігантів народжує буковинська земля!
– Таких місць на Землі лише кілька, – стверджує відомий чернівецький педагог-фізик Пауль ПШЕНІЧКА, чиї учні викладають у найпрестижніших університетах світу. – Тектонічні розломи земної кори, на яких ми живемо, створюють особливу ауру, в якій і викохуються таланти…
Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *