У весняній посадці лісу першим стартував Сокирянський лісгосп

Весело,  дружно, по-діловому розпочалася у наших лісах акція «Створюємо ліси разом». Від самого ранку  під орудою лісівників Сокирянщини відповідно одягнені збиралися керівники органів державної влади, місцевого самоврядування, установ та організацій,  вихованці шкільного лісництва та журналісти. Попереду у них – відповідальне завдання — висадити ліс.

Пункт призначення добровільного  десанту — Кельменецьке лісництво Сокирянського лісгоспу.  Звідти, після короткого інструктажу та побажань дотримуватись соціальної дистанції, учасники акції вирушають у гущу лісу до 88-го кварталу, де відбувається суцільна посадка дерев. 

Поки всі розбирають знаряддя праці, на вже підготовленій площі лісівники розмічають територію за схемою, якою висаджуватимуться дерева. Вони натягують шпалеру, щоби рядки біли рівні. І приблизно на однаковій відстані вздовж розкладають дерев’яні кілки. Поряд у купки акуратно складені сіянці дуба звичайного, які напередодні були викопані у розсаднику. Ще кілька хвилин – і все готово до  початку роботи. 

«Мало хто знає, але ліс не висаджується як завгодно. Щоби посадити дерева, треба розробити проєкт безпосередньо на дану ділянку і затвердити його.  В ньому має бути враховано склад насаджень, що зростали до цього, властивості ґрунтів і ще багато факторів, аби потім дерева зростали здоровими і могутніми. На цій ділянці схема посадки – 4 на 0,7. Тобто, ширина міжрядь – чотири метри, а відстань між сіянцями у рядку має бути 70 сантиметрів», – пояснює окремі нюанси лісівничої справи директор Сокирянського лісгоспу Олександр Чебан.

Попередньо поділившись на пари, імпровізовані бригади приступають до роботи. Обмінюючись репліками, підтримуючи та підбадьорюючи один одного, аматори та професіонали, немов навипередки, крок за кроком просувалися площею, висаджуючи все нові і нові дубочки. Багато хто з гостей уже не вперше працює з «мечем, що садить ліс», отож робота просувається швидко.

Військовий комісар Сокирянського територіального центу комплектування та соціальної підтримки Олександр Гладкий вміло погружає меч Колосова у твердий ґрунт, вправним  рухом створює лунку, а його молодший син Тимур обережно, щоби не пошкодити, опускає сіянець в землю. Так само професійно Олександр Васильович іншим рухом меча  загортає паросток землею та переходить до наступного місця. Його юний напарник тим часом ногою ущільнює землю кругом щойно посадженого дерева та позначає його заготовленим кілком – це своєрідний маркер, завдяки якому в майбутньому можна буде знайти проросле деревце, коли піднімуться бур’яни. До слова, батько і син уже кілька разів поспіль долучаються до лісокультурних акцій на Сокирянщині. 

Варто зазначити, що не тільки Олександр Гладкий висаджував дерева, слугуючи  прикладом синові.  Своїм батькам допомагали також Максим Чебан та Арсен Антонюк.

 «Я із задоволенням відгукнувся на пропозицію Олександра Чебана і приїхав особисто взяти участь у створенні молодих насаджень, – каже начальник Чернівецького обласного управління лісового і мисливського господарства Василь ГОНЧАР. – Та й традиція спільно висаджувати ліси у Сокирянському лісгоспі започаткована давно. Тож багато хто з мешканців Сокирянщини – і  посадовців, і громадян – можуть похизуватись дубами, які вони власноруч посадили. Спільна закладка лісу корисна для усіх, бо допомагає покращити стан довкілля та й попрацювати у дружній компанії. Де отак ми ще можемо разом із друзями поспілкуватись? Цьогоріч маю за мету взяти участь у висаджуванні дерев у всіх лісгоспах краю. Бо ця робота лише розпочалась і Сокирянський лісгосп дав старт дружній лісокультурній кампанії», – зауважив головний лісівник краю.

Відтак спільними зусиллями до обіду тут висадили 2140 дубочків на площі трохи більше ніж пів гектара. Найшвидше впорався цього разу з роботою керівник районного сектору управління ДСНС в Чернівецькій області Сергій Селезньов. 

…Озеленювачі роз’їхались. Натомість у лісівників робота лише починається. Щоби виріс могутній дуб із кремезним і рівним стовбуром, за ним треба постійно доглядати. Щороку просапувати бур’яни, вирубувати чагарники й дерева-самосіянці, боронити від хвороб та шкідників.  

Пресслужба Чернівецького ОУЛМГ

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *