Школа – гра – тюрма

Першу половину маршруту – «школа-гра» – щоденно долає кожний п’ятий неповнолітній буковинець. Гральні автомати замість школи – продовження цілодобового захоплення комп’ютерними іграми.

Позбавленим елементарного нагляду підліткам уже не вистачає віртуального драйву, вони шукають більш дорослих розваг. Звертатися до совісті власників «комп’ютерок» та гральних залів у часи дикого накопичення капіталу марно.

Та й що ми можемо запропонувати натомість? Батьківську увагу чи мамину ласку з Італії? Прилавок на «Калинці»? Хто може назвати, який відсоток дітей «охоплений» клубами, творчими гуртками, журналістськими та телевізійними школами?

Яке конкретне навантаження несе, наприклад, фраза в офіційних виступах освітян чи правоохоронців на колегії обласного управління освіти щодо попередження злочинності й правопорушень серед учнівської і студентської молоді регіону: «Попередження злочинної діяльності неповнолітніх та молоді значною мірою залежить від спільних зусиль працівників правоохоронних органів, служб у справах дітей, освітніх закладів, батьківської громади, громадських організацій»?

І що далі? Це тоді, коли навіть офіційна статистика дає страшні цифри: за два роки рівень злочинності у школах Буковини зріс у 1,7 раза. Наші підлітки успішно долають другу половину маршруту – до тюрми.

За словами заступника начальника Головного управління освіти і науки В. Жукотинської, злочинність зросла у Вижницькому, Герцаївському, Глибоцькому, Заставнівському, Кельменецькому, Новоселицькому, Сторожинецькому, Хотинському районах, м. Чернівці, а також у ВПХУ № 5 м.Чернівці та ВПУ № 24 м.Заставна. Зберігається стабільно високий рівень злочинності у Сокирянському ВПУ.

За інформацією відділу кримінальної міліції у справах дітей управління МВС України в Чернівецькій області, на 1 січня 2009 року зафіксовано 51 злочин, скоєний неповнолітніми. Це букет з крадіжок, проникнення у житло, побиття перехожих і навіть убивств.

Усе логічно: віртуальні «стрілялки» позбавляють відчуття цінності людського життя, а дорослі ігри вимагають грошей! Ми ж утішаємось офіційним: «Враховуючи це, можна зробити висновок, що питання профілактики правопорушень неповнолітніх та негативних явищ у підлітковому середовищі потребують подальшого удосконалення».

А, може, вдосконалювати треба все життя держави?!

Лариса ДМИТРЕНКО, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *