Зниклий вид ховраха європейського побачили в Анадолах

Це сталося на території Національного природного парку (НПП) «Хотинський»

 Саме там відбулася «зустріч» природоохоронців і ховраха європейського, який у Червоній книзі подається як зниклий вид. Про це розповів директор НПП «Хотинський» Андрій ДОМАНЧУК під час звіту про розширення площі природно-заповідного фонду парку на засіданні громадської ради при управлінні екології та природних ресурсів облдержадміністрації. За його словами, нині НПП має кластерну (тобто клаптиками – ред.) будову, хоча спеціалісти розуміють, що більш вагомим був би суцільний природній комплекс. Відтак, планується приєднати до парку зокрема орнітологічний заказник у Гринячці. Це депресивне село, в якому мешкає близько ста осіб, збираються оголосити екологічним поселенням, що може дати значний поштовх до його розвитку.

На думку Андрія Доманчука, якщо НПП отримає намічені заповідні території та ліси, це дозволить їм охороняти й зберігати не тільки природу, а й такі історичні пам’ятки, як Перебиківське та Рухотинське городища, Троянові вали тощо. І саме за цих умов збільшиться й туристична привабливість НПП. Можна буде частіше проводити такі заходи, як, приміром, п’ятиденна природнича школа для старшокласників, під час якої хлопці і дівчата знайомилися зі стилем життя ЕКО. Принаймні вони вже знають, за якими природними індикаторами можна визначити чистоту води в річці чи озері, навчилися орієнтуватися в лісі без компаса та розкладати вогнище, дізналися також, які рослини в поході можна їсти, тощо.

«Екоклас» для учнів хотинських шкіл організовується вже вдруге. Мабуть, старшокласники інших райцентрів області та Чернівців були б не проти теж здобути такі навички.

Людмила ЛЕБЕДИНСЬКА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *