Уже в 2020 році стипендії від держави отримуватимуть лише 15% студентів, які навчаються на бюджеті

Про це заявив заступник Міністра фінансів Сергій Марченко в інтерв’ю для VoxConnector.

Чому Україна так радикально скорочує кількість стипендіатів та кому чекати на стипендію в новому навчальному році?

Зменшення державних витрат

Нагадаємо, за реформу стипендій уряд взявся ще минулого року, тож перші суттєві зміни українські студенти відчули вже на початку 2017 року.

За словами Марченка, до 2017 року стипендію отримували близько 70% студентів-бюджетників. Після першого етапу реформи ця цифра скоротилася до 40-45%.

В 2018 році, за розрахунками Міністерства фінансів, ця пропорція повинна становити 25%, а от в 2020 гроші від держави отримуватимуть лише 15% студентів.

Нагадаємо, йдеться лише про студентів-бюджетників. До того ж тих, які отримують академічну стипендію. Соціальну стипендію, яку отримують від держави незахищені категорії населення, поки обіцяють залишати без змін.

Чим в уряді пояснюють необхідність скорочення кількості академічних стипендій? Перш за все тим, що досі система розподілу стипендій була неефективною.

За словами заступника міністра фінансів, досі виші використовували стипендійні фонди “не завжди за призначенням” і за рахунок студентів ВНЗ вирішували власні проблеми. Тому рівень виплат на академічні стипендії був дещо завищеним.

“Зараз стипендії – це окрема бюджетна програма, якщо ВНЗ не використовує ці кошти на виплати студентам, інших можливостей їх витратити немає”, – запевняє Марченко.

Ще одною причиною скоротити кількість стипендій є підвищення якісного рівня навчального процесу. За словами Марченка, мотивація отримати стипендію змінює філософію, мислення студентів.

Мотивація студентів

При перших обговореннях реформи студентські спільноти організували кілька акцій протесту, а обличчя Сергія Марченка навіть стало “жертвою” торта від розлюченого студента. Студенти переконували, що стипендії – це їх основні доходи, без яких жити буде вкрай скрутно.

Однак дані опитування, проведеного GfK Ukraine в лютому-березні 2016 року серед 831 студента ВНЗ ІІІ-ІV рівнів акредитації, засвідчило дещо інші результати.

Стипендії не вистачало на покриття всіх витрат студента, і для більшості студентів вона була додатковим джерелом доходів. Лише для 6% тих, хто отримував стипендію, вона покривала понад 75% витрат.

Ще для 19% стипендії вистачало на 50-75% витрат, для 36% – від чверті до половини витрат, а для 39% стипендія покривала менш ніж чверть усіх витрат. Тобто, стипендія відігравала справді ключову роль – покриваючи більше половини витрат – лише для 25% студентів, які її отримували.    

Саме тому систему нарахування стипендії вирішили змінити. З 2017 року стипендію виплачують, спираючись на рейтинговий бал студента. При тому, в кожній групі він буде різним та залежатиме від знань студентів. Це повинне розвивати конкуренцію та мотивувати студентів “боротися” за виплати.

Найбільший спротив реформа спричинила з боку студентів 3-4 курсів, які здебільшого просто втратили стипендію. А от для першачків, переконаний Марченко, нова система нарахування стипендії – “це зрозуміла чітка мотивація, що їм робити далі, щоб отримати стипендію”.

Стипендія, як зарплатня

Скоротивши кількість отримувачів, натомість обіцяють підвищити розмір стипендій для тих, кому все ж пощастило її отримувати.

Вже з лютого 2017 року мінімальна академічна стипендія в Україні становить 1100 гривень, а розмір підвищеної стипендії – 1 600 гривень. На технічних і природничих спеціальностях підвищена стипендія складає понад 2000 грн. Тож цьогоріч вдалося вперше підвищити виплати студентам до рівня прожиткового мінімуму.

Якщо держава допомагатиме фінансово 15% студентів (як це планують в 2020 році), то розмір стипендії при цьому буде на рівні мінімальної заробітної плати.

За словами Марченка, в 2018 році стипендію розраховуватимуть на рівні з прожитковим мінімумом (на 2018 він складатиме 1700 грн ), а поступово її “підтягуватимуть” до рівня мінімальної заробітної плати (в 2018 році – 3723 грн).

“Такої стипендії повинно вистачати для безбідного проживання”, – переконаний заступник міністра фінансів.

Коли ж запрацюють нововведення – залежатиме від Міністерства освіти, але про скорочення кількості стипендіатів до 15% в 2020 році міністерства вже домовилися, запевняє Марченко.

За матеріалами видання “Експресо”

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *