12 найоригінальніших скульптур у світі

 

Ïàìÿòíèê êëèçìå,ñàíàòîðèé “Ìàøóê Àêâà-Òåðì”,Ñåâåðíûé Êàâêàç,Ðîññèÿ.
  1. Британський скульптор Альфі Редлі у січні цього року створив 8-метрового ангела. Зробив його зі 100 тис. ножів різних розмірів і форм, які використовували злочинці Англії та Вельсу. Отримав їх у поліцейських дільницях і в центрі металообробки англійського графства Шропшир. Там запустили анонімну програму, за якою охочі могли здати холодну зброю. На проектування та спорудження витратив два роки. Кожен ніж очищав і за­туплював. Скульптура нагадує, що у Великій Британії щороку зростає кількість злочинів із застосуванням холодної зброї.
  2. Найбільшу в світі підводну скульптуру встановили на Багамських островах у жовтні 2014-го. Її вага – 60 т, висота – 5,5 м. Подібна до героя давньогрецьких міфів Атланта, який тримав на плечах небо. В інтерпретації скульптора Джеймона Тейлора це дівчина, на плечах якої – океан. Щоб її побачити, треба зануритись під воду.
  3. У румунській столиці Бухаресті восени 2012 року відреставрували пам’ятник Володимирові Леніну. На постаменті стоїть фігура вождя пролетаріату, а замість голови – сім пагонів. На них – бутони троянд. Скульптура має назву “Гідра”. Її автор – художник Костин Іоніцз.

– Вирішив показати, що люди дедалі менше цікавляться політикою, – пояснив він свій задум.

  1. На території оздоровчого санаторію в селищі Іноземцеве Ставропольського краю Росії у червні 2008-го встановили перший у світі пам’ятник клізмі. Його вага – близько 400 кг, висота – 1,5 м. Троє ангелів тримають над своїми головами клізму. Ідея належить головному лікарю закладу Олександрові Харченку.

– Клізма йде з нами по життю. Періодично нам “ставлять клізму” в школі, армії, інституті, на службі. Клізма повернула здоров’я мільйонам людей, – сказав він.

  1. Навпроти Старої церкви в нідерландському Амстердамі у березні 2007-го встановили статую повії. Називається Belle – красуня. Бронзова жінка стоїть, взявшись у боки, із широко розставленими ногами у проймі дверей. Задум належить Маришці Майор. Працювала в секс-­індустрії. Тепер очолює інформаційний центр із проблем проституції. Пам’ятник стоїть на низькому постаменті. На ньому викарбувано: “Поважайте секс-працівників у всьому світі”.
  2. В угорському Будапешті на узбережжі Дунаю стоять 60 пар чавунного взуття. Меморіал спорудили 2005 року на пам’ять про вбитих нацистами під час Другої світової війни євреїв. Їх привозили до набережної вантажівками, наказували роззутися. Аби зекономити кулі, сковували ланцюгом 50–60 людей і стріляли в пер­шого. Він падав і тягнув за собою інших у воду. Трупи відправляли баржами у невідомому напрямку. Залишене взуття нацисти продавали або носили самі. Усі пари черевиків – копії моделей 1940-х.
  3. Бронзову скульптуру “Пов’язаний Ерос” у центрі польського Кракова встановили влітку 2003 року. Її автор – художник Ігор Міторай. Пам’ятник зав­вишки понад 2 м і завширшки більше як 3 м. Має вигляд перев’язаної голови чоловіка, всередині – порожній. Символізує кохання, від якого “втрачають голову”.
  4. У Женеві, Швейцарія, в серпні 1997-го з’явилася скульптура “Зламаний стілець”. Символізує протест проти викорис­тання протипіхотних мін. На виготовлення стільця з відламаною ніжкою пішло 5,5 т дерева. Його висота – 12 м. Автор – Даніель Берсе. Скульптура стоїть перед головним входом до європейської штаб-квартири ООН.
  5. 9 серпня 1986 року в англійському Оксфорді на даху житлового будинку в районі Хедінгтон встановили скульптуру акули. Голови не видно. Здається, що пірнає всередину. Важить 200 кг, завдовжки – 7,6 м. Її створив Джон Баклі до 41-ї річниці падіння атомної бомби на японське місто Нагасакі. Хедінгтонську акулу порівнюють із ракетою, яка вселяє почуття безсилля, гніву і відчаю.
  6. “Зав’язаний вуз­лом пістолет” в американському Нью-Йорку в грудні 1980‑го поставили на пам’ять про лідера гурту The Beatles Джона Леннона. Його п’ятьма пострілами в спину вбив Марк Чепмен. Це збільшений револьвер 45-го калібру. Ствол зав’язаний у вузол. Дуло спрямоване в небо. Це робота шведського художника Карла Фредріка Рейтерсворда. Він був другом співака. У світі є понад 15 копій “пістолета”.
  7. Збільшену копію власного великого пальця зробив француз Сезар Бальдаччіні навесні 1965-го. Залишив його зліпок у синтетичній смолі. Потім збільшив, відлив у металі. Висота скульптури – 12 м, вага – 18 т. Її встановили в Парижі. Ще один бронзовий палець стоїть у рідному місті художника – Марселі. Він піднятий догори – символізує схвалення.
  8. У китайській провінції Шеньсі в серпні спорудили найбільшу в світі піщану скульптуру “Королівство Лоулань”. Вона розташована у парку сипучих шедеврів посеред пустелі. Заввишки – 25 м. Периметр основи – 400 м. На монумент нанесли фіксуючий клей. Більше жодних хімічних засобів не використовували

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *