Творці нових знань захищають Землю

Знаєте про кого  йдеться? Певен, що не тільки з трьох, а й з п’яти разів не здогадаєтеся. Йдеться ж про учасників конгресу молодих екологів, які в шосте зібралися на базі  Чернівецького обласного центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді (ЧОЦЕНТУМ).

Тематичне спрямування цьогорічного форуму – «Живи, Земле». Працювали учні за чотирма напрямками: Природоохоронні території; Охорона рослинного світу; Охорона тваринного світу; Загальні екологічні проблеми.

Хочу наголосити, що юні екологи досліджували конкретні проблеми, які існують на їхніх територіях. Приміром, Оксана Гуйван вивчала питання охорони й відтворення диких свиней у Хотинському районі. Ірина Терен переймалася значенням рослин в житті людини на Путильщині. Зоя Руснак досліджувала життя поширеного на Кіцманщині жука-оленя, занесеного до Червоної книги України. А у прикордонному Глибоцькому районі Валентина Григорович обстежила стан малих річок, який спричиняє серйозне занепокоєння.

Загалом заслухано 53 доповіді. Журі нелегко було визначити найкращих, позаяк всі учасники конгресу доклали максимум зусиль для опанування методик і проведення досліджень, обробки необхідної літератури, оформлення звітів. А скільки винахідливості та фантазії вклали вони у свої презентації, яким емоційним і натхненним було подання доповідей!

Найкращими визнані роботи Ірини Андрійчук (Заставнівський район, Бабинська ЗОШ,  керівник М.Гринюк), Деміани Зайцевої (Заставнівський район, Погорілівська ЗОШ, кер. М.Пітик), Ольги Мельник (Хотинський район, БДУМ, кер. О.Мельник), Аліси Соловйової (м. Чернівці, ліцей № 3, кер. Л.Хлус), Інни Онещук (м. Чернівці, ліцей № 3, кер. К.Курик і Л.Рачицька).

Показово, що члени журі рекомендували всім учасникам конгресу повторити виголошені доповіді у своїх навчальних закладах. Адже в багатьох із них подається нова, створена учнями, інформація, яку доцільно використовувати на уроках природознавства, біології, географії, хімії, екології.

Та чи не найголовніше відкриття, невеличке, але дуже суттєве, що кожен з учасників зробив для себе – планета Земля унікальна і вона потребує захисту.

Ярема ТЕВТУЛЬ, професор, член НСЖУ

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *