Що відомо про вакцину Oxford / AstraZeneca та порівняння вакцин проти коронавірусу

Порівнянльну інформацію вакцин підготувала Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) як для медиків, так і споживачів, а картинку виготовив 24 канал.

Водночас усе про вакцинацію в Україні можна дізнатися на порталі,запущеному Мінздоров’ям –  «Все про вакцинацію від КОВІД в Україні». Шукайте його за цим лінком: https://vaccination.covid19.gov.ua/  

 

Що відомо про вакцину: інформація зібрана з різних джерел, у тому числі сайту МОЗ. 

AstraZeneca – єдиний з лідерів у розробці вакцин проти COVID-19, який представляє дані про ефективність препарату в запобіганні передачі інфекції.

Oxford/AstraZeneca отримала схвалення для екстреного використання у Великій Британії, Індії та ЄС.

Вакцину спільно розробили Оксфордський університет і британсько-шведська біофармацевтична компанія AstraZeneca. У різних документах її можна знайти під назвами ChAdOx1 nCoV-19 або AZD1222.

Препарат є «векторною» вакциною. Для її створення використали генетично модифікований (ослаблений) аденовірус, який викликає звичайну застуду у шимпанзе. До аденовірусу вставили фрагмент генетичного коду нової коронавірусної інфекції. Тож після щеплення в людини виробляється шиповидний білок, наявний на поверхні коронавірусу, що змушує імунну систему атакувати «ковід».

Вакцину від AstraZeneca вводять у два прийоми. Інтервал між двома дозами повинен бути від 4-х до 12 тижнів.

Введення однієї дози оксфордської вакцини знижує ймовірність передачі коронавірусної інфекції на 67% мінімум на три місяці. Дані про ефективність вакцини в запобіганні передачі інфекції були отримані під час випробувань вакцини в Великої Британії, в якому брали участь майже дев’ять тисяч осіб. Його учасникам вчені щотижня проводили ПЛР-тести на SARS-CoV-2. Після введення однієї дози кількість позитивних результатів знизилося на 49% – 78%, якщо порівнювати з групою плацебо.

Дослідження також продемонстрували різну ефективність вакцини в залежності від дозування. При другому прийомі ефективність досягає 90%.

Введення двох повних доз з інтервалом в один місяць показало ефективність 62%. Так, у середньому ефективність вакцини сягає 70%.

Станом на 5 лютого, від препарату не були зафіксовані серйозні побічні ефекти при випробуванні препарату на більш ніж 20 тисяч людей.

Вакцина зберігається при температурі +2 °C – +8 °C, тобто за температури звичайного холодильника.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *