Що чекає на людство 2021 року? – The Economist

The Economist – впливовий щотижневий журнал. Публікується у Великій Британії з 1843 року, хоча через глобальну орієнтацію «Економіст» не вважається виключно британським виданням. Традиційно видання називає себе газетою і не підписує публікації. . З наближенням 2021 року, журнал The Economist прогнозує десять тенденцій, які очікують людство в наступному році, інформує UAINFO.org.

1. Боротьба за вакцину проти коронавірусу
Щойно перші вакцини будуть широкодоступними, фокус зміститься з героїчних зусиль, спрямованих на розобку на не менш важке завдання рівномірного їхнього розподілу. «Вакцинна дипломатія» супроводжуватиме внутрішні суперечки в країнах і міжнародні суперечки навколо того, хто і коли повинен її отримати. Хоча знайдеться чимало людей, які відмовляться від вакцини, навіть якщо їм її запропонують.
2. Нерівномірне відновлення економіки
Оскільки економіка сильно постраждала від пандемії, відновлення буде нерівномірним і нестійким, адже локальні спалахи хвороби і стихійні спади будуть то виникати, то зникати, а уряди спробують «оберігати» компанії від ризиків банкрутства і допомагати тим, хто втратив роботу. При цьому розрив між «сильними і слабкими фірмами» збільшиться .
3. Спроба відновити світовий порядок
Наскільки новообраний американський лідер Джо Байден зможе виправити «міжнародний безлад» і повернути світ до порядку, ґрунтованого на правилах? Паризький кліматичний договір і Іранська ядерна угода – очевидні початкові кроки. Але тенденція до «руйнування глобального порядку», швидше за все, таки не зупинятиметься.
4. Зростання напруженості між США і Китаєм
Не варто очікувати, що Байден зупинить торгову війну з Китаєм. Швидше, він спробує налагодити відносини з союзниками, щоби отримати переваги в цій війні. Багато країн – від Африки до Південно-Східної Азії – роблять усе можливе, щоби зберігати нейтралітет.
5. Протистояння технологічних гігантів
Технологічні компанії стали одним з фронтів конфлікту між США і Китаєм, і це не тільки Huawei і TikTok. Саме бізнес стане найбільш серйозним полем геополітичної битви. Крім «тиску зверху», керівники компаній зіткнуться і з «тиском знизу»: працівники й клієнти вимагатимуть, щоб вони зайняли чітку позицію щодо зміни клімату та соціальної справедливості.
6. Роль новітніх технологій у житті людей
2020-го пандемія прискорила перехід до «технологічних форм життя» – від відеоконференцій та Інтернет-магазинів до віддаленої роботи й дистанційного навчання. 2021-го дізнаємося, чи будуть такі зміни довготривалими.
7. Менш вільний світ
Сфера туризму стане не такою масштабною і значно модифікується. Акцент зміститься з міжнародних поїздок на внутрішні. Авіакомпанії, мережі готелів і виробники літаків боротимуться за виживання, як і університети, які «живуть» за рахунок іноземних студентів. Міжкультурна взаємодія також постраждає.
8. Реальна боротьба зі змінами клімату
На тлі глобальної кризи є шанс прийняти заходи зі зміни клімату, оскільки уряди інвестують в досягнення кліматичної нейтральності. Та важко сказати, наскільки амбітними будуть на кліматичній конференції ООН зобов’язання країн зі скорочення шкідливих викидів.
9. 2021-й – «рік дежавю»
Багато важливих заходів, запланованих на 2020 рік, ймовірно, пройдуть 2021-го, наприклад, Олімпійські ігри й багато інших політичних, спортивних і комерційних подій.
10. На межі нових викликів і ризиків
Академіки та аналітики, багато з яких роками попереджали про небезпеку пандемії, спробують змусити політиків серйозно ставитися до своїх обов’язків і бути більш поміркованими й далекоглядними. Прийдешній рік обіцяє бути особливо непередбачуваним. Залишається тільки сподіватися, що 2021-й допоможе людству поліпшити рівень життя й гідно прийняти нові виклики, резюмує журнал.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *