Під виглядом спорудження ставків розкрадаються корисні копалини

20 травня у відповідь на неодноразові звернення селян голова обласної ради Іван ШИЛЕПНИЦЬКИЙ відвідав село Стрілецький Кут Кіцманського району, де впродовж тривалого часу здійснюється вибірка гравійно-піщаної суміші у прибережній зоні річки Прут.

Скарги та звернення місцевих мешканців надходили до обласної ради відтоді, як 4 фізичні особи – власники земельних паїв отримали дозвіл райдержадміністрації на виготовлення проектної документації зі спорудження трьох ставків з метою риборозведення.

Рішенням 28-ї сесії обласної ради було створено тимчасову контрольну комісію, члени якої під час виїзду на місце подій виявили численні порушення чинного законодавства. Зокрема, глибина наявних копанок на момент перевірки становила 4 – 5 метрів, тоді як земляні роботи на глибину понад 2 метри вважаються розробкою надр місцевого значення, для здійснення якої потрібно оформити відповідну ліцензію.

Як встановили члени депутатської комісії, у місці спорудження вищевказаних ставків рівень річки Прут такий, що для досягнення рівня води у ставку лише на рівні одного метра глибина котловану має становити… 6 метрів, відтак таке офіційне призначення ставків, як «риборозведення», не витримує критики.

Одразу після отримання дозволу на спорудження ставків за допомогою великовагових автотранспортних засобів розпочався безконтрольний вивіз гравійно-піщаної суміші за межі Стрілецькокутської сільської ради.

Вантажівки систематично руйнують сільські дороги, забруднюють довкілля, порушують тишу та спокій громадян у вечірній та вранішній час, створюють аварійні ситуації на автошляхах, завозять на територію села тонни сміття та побутових відходів.

До того ж, згідно умов наданого райдержадміністрацією дозволу на спорудження ставків видобутий грунт, пісок та гравій має бути використаний на ремонт під’їзних шляхів та сільських доріг. Натомість десятки тисяч кубів гравійно-піщаної суміші вивозяться за межі села з метою продажу.

За інформацією місцевих жителів, ініціатором цих протизаконних оборудок виступає їх земляк – діючий співробітник правоохоронних органів. Робота депутатської тимчасової контрольної комісії триває.

Прес-служба Чернівецької обласної ради

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *