Пенсійний Фонд вийшов крайнім

Кореспондент «Версій» зустрівся з керівництвом Головного Управління ПФУ в Чернівецькій області з приводу позовів «дітей війни» до Пенсійного фонду про невиплату підвищень до пенсії за законом «Про соціальний захист дітей війни». В розмові взяли участь Микола БОРЕЦЬ, заступник начальника Головного управління ПФУ в Чернівецькій області, Ганна ОНУЛЯК, заступник начальника ГУ ПФУ – начальник управління пенсійного забезпечення, Олеся ІСАЄНКО, виконувач обов’язків начальника юридичного відділу ГУ ПФУ в Чернівецькій області.

Кор.: – Знаючи історію виплат і невиплат згаданого підвищення дітям війни, трохи дивно, що відповідачем у судових позовах зазначаються управління ПФУ в районах чи областях…

Микола БОРЕЦЬ: – Користуючись нагодою, скажу: Головне Управління Пенсійного фонду в Чернівецькій області не має заборгованостей за жодним видом пенсій чи інших виплат, усі передбачені в бюджеті надбавки та підвищення призначаються тим, кому належить, в автоматичному режимі, не потребуючи навіть візиту зацікавлених осіб до фахівців фонду, тим більше судових позовів.

Ганна ОНУЛЯК: – Пенсійний фонд не може самовільно змінювати чи відміняти належні пенсії, надбавки, підвищення тощо, це не в нашій компетенції.

Олеся ІСАЄНКО: – Оскільки Пенсійний фонд не призупиняє дії жодної статті закону, позиватися з цього приводу до нього юридично неграмотно.

Кор..: – Читаючи зразок позовної заяви, помічаєш ще кілька моментів, які становлять, так би мовити, «люфт» чи прогалини для відмови в суді…

О.І.: – Так, тут кілька юридичних неточностей: підвищення до пенсій іменується соціальною допомогою, розрахунок позовної суми йде за весь період від прожиткового мінімуму, хоча в законі «Про соціальний захист дітей війни» зазначається мінімальна пенсія, а прожитковий мінімум застосовується тільки від 22 травня 2008 року…

Кор..: – До речі, «діти війни» скаржаться, що Пенсійний фонд відмовляється надавати дані про розміри мінімальної пенсії за 2006-2007 роки…

Г.О.: – Ми роз’ясняємо скаржникам, що визначення мінімального розміру пенсій за віком надане у ст.28 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». У ч.3 цієї статті встановлено, що мінімальний розмір пенсій застосовується виключно для визначення розмірів пенсій, призначених згідно з цим Законом. У травні поточного року Конституційний суд підтвердив однозначність цього тлумачення.

Але хотілося б зауважити, що законодавець неузгодженістю своїх рішень створив колізію, коли учасникам бойових дій підвищення до пенсій належить менше, ніж за законом «Про соціальний захист дітей війни».

Кор..: – А що вам відомо про виграні дітьми війни суди?

О.І.: – Так, деякі суди першої інстанції прийняли рішення на користь позивачів. Але ж на цьому справа не закінчується…

Принагідно зазначу, що визначення Пенсійного фонду в якості відповідача лягає важким тягарем лягає і на працівників, і на фінанси фонду. Коли станом на 1 червня ми мали 2238 позовів від дітей війни, то вже через місяць їх стало 3880.

Кор.: – І це ще не край: лише в області до категорії дітей війни віднесено понад 90 тисяч осіб…

О.І.: – Додайте до цього судові витрати, ведення справ та відповіді, відрядження – адже суди засідають в різних районах області.

Кор.: – Ще одна загадка: за абсолютно типовими позовними заявами суди приймають різні, часто протилежні ухвали…

М.Б.: – З цього приводу можу зазначити, що Пенсійний Фонд України звернувся до Верховного Суду та Вищого Адміністративного Суду України з проханням розглянути судову практику розгляду справ з питань виплати дітям війни підвищення до пенсії або щомісячного довічного грошового утримання чи державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії, передбаченої ст..6, 7 закону «Про соціальний захист дітей війни», та узагальнити її з урахуванням ухвали Конституційного Суду України від 19.05.2009 та рішення Конституційного Суду України від 18.06.2007.

Кор.: – А як ви думаєте, чи будуть колись виплачені ухвалені судом суми дітям війни?

М.Б.: – Усі доплати дітям війни йдуть з бюджетних коштів. Щойно надійдуть відповідні розпорядження і кошти – почнемо вплачувати. Навіть не чекаючи судових ухвал…

Кор.: – Дякую за розмову.

Дмитро ЦАРЕНКО, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *