Назавжди в 2009-му

2009-го у вічність відійшла ціла епоха радянського кінематографу, а ще – плеяда всесвітньовідомих письменників та, на жаль, молодих, але добре знаних шоуменів.

3 лютого у віці 84 років після тривалого туберкульозу помер письменник Павло Загребельний.
Кілька років він не піднімався з ліжка і майже не розмовляв. Останні 3 роки спілкувався з рідними лише записками. Лікарі спочатку поставили Загребельному помилковий діагноз і запустили туберкульоз.

7 березня від раку помер 62-річний Ян Арлазоров, російський естрадний артист.

27 квітня на 78-му році життя померла оперна співачка Євгенія Мірошниченко. Перед смертю вона перенесла важку онкологічну операцію в Мюнхені.

8 травня в автокатастрофі загинув тележурналіст Ігор Пелих. Йому було 35 років. Винним у вбивстві Ігоря визнали його друга Олега Кирилова, який перед фатальним випадком розпив з Пелихом пляшку горілки. Кирилову, справу якого ще розглядає суд, загрожує від 7 до 12 років позбавлення волі.

Вранці 20 травня на 66-му році життя від раку підшлункової залози в одній з московських клінік помер Олег Янковський. Його найвідоміші роботи «Той самий Мюнхгаузен», «Служили два товариша», «Щит і меч», «Мій ласкавий ніжний звір», «Крейцерова соната», «Убити дракона», «Цар».

31 травня на 75-му році життя від гіпертонічного кризу помер В’ячеслав Невинний. Актор багато років страждав на важку форму цукрового діабету. 2005-го його прооперували у військовому шпиталі. Відрізали стопу лівої ноги, бо розпочалася гангрена через ускладнення цукрового діабету. За кілька місяців гангрена вразила праву ногу, зробили другу ампутацію.

14 червня не стало актора Петра Вельямінова. Йому було 83 роки. Найбільше запам’ятався ролями у серіалах «Тіні зникають опівдні», «Вічний поклик», а також у фільмах «Пірати ХХ століття», «Нічна пригода», «Ярослав Мудрий», «Повернення резидента.

25 червня не стало людини-легенди, ще за життя визнаної Королем поп-музики. Майкл Джексон помер за кілька тижнів до серії з 50 прощальних концертів. Лікарі виявили в тілі поп-короля сильнодіючі знеболювальні, кількість яких перевищувала всі сумісні з життям норми.Головний підозрюваний у справі про ненавмисне вбивство – особистий лікар Джексона Конрад Мюррей.

1 липня на 81-му році життя від зупинки серця померла Людмила Зикіна. За кілька днів до того вона перенесла інфаркт. У Зикіної були хворі суглоби та важка форма цукрового діабету. 2008-го співачка склала заповіт. Лікувалася у Північній Кореї на запрошення лідера країни Кім Чен Іра.

6 липня помер 77-річний письменник і драматург Василь Аксьонов. У США Аксьонову присвоєно почесне звання Doctor of Humane Letters.

14 вересня не стало актора, який прославився ролями у фільмах «Брудні танці» і «Привид». Патрик Суейзі помер після тривалої боротьби з раком підшлункової залози, що перетворив його життя на суцільну муку.

20 серпня після важкої хвороби помер актор Семен Фарада. Йому було 76 років. Запам’ятався за фільмами «Гараж», «Формула кохання», «Чародії», «Людина з бульвару Капуцинів», «Російський бізнес».

27 серпня не стало старійшини роду Михалкових. Сергій Михалков – літератор, письменник, поет, драматург, автор двох гімнів союзу та гімну Росії – помер у віці 96 років. Написав сценарії до багатьох мультфільмів («Дядя Стьопа – міліціонер», «Як старий корову продавав») та фільмів («Три плюс два», «Велика космічна мандрівка»).

30 вересня у віці 79-ти років помер перший український космонавт Павло Попович, пілот космічного корабля «Восток – 4», командир космічного корабля «Союз – 14», льотчик – космонавт СРСР № 4.

17 жовтня пішов з життя 83-річний Володимир Кашпур, актор театру та кіно. Найвідоміші фільми: «Командир щасливої «Щуки», «Звільнення», «Марк Твен проти», «Росія молода», «Батальйони просять вогню», «Холодне літо п’ятдесят третього».

28 жовтня від внутрішньої кровотечі через загострення хвороби підшлункової залози помер відомий мануальний терапевт Микола Касьян. Микола Андрійович останні 3 роки скаржився на біль у шлунку, підшлунковій, серці, мав проблеми з печінкою та зором, ходив з ціпком.

8 листопада не стало 66-річного Араміса – Ігоря Старигіна. Популярність актору принесла саме ця роль у кінотрилогії «Д’Артаньян і три мушкетери». Зіграв також колишнього царського офіцера Дановича у телесеріалі «Державний кордон». Один із перших фільмів за участю Старигіна – «Доживемо до понеділка» визнали однією з кращих кінострічок радянського кінематографа.

17 листопада помер актор Микола Олялін. Йому було 68 років. Найвідоміші фільми: «Звільнення», «Джентльмени удачі», «Зворотньої дороги немає», «Росія молода», «Йшов четвертий рік війни».

20 листопада в Москві у віці 41 року від серцевого нападу помер російський шоумен, теле- і радіоведучий, актор, літератор, режисер Роман Трахтенберг. Йому стало погано під час ефіру на радіо «Маяк». Ведучому викликали лікарів, але тим не вдалося його врятувати – Трахтенберг помер у машині швидкої допомоги.

30 листопада у віці 80 років від інфаркту помер сербський письменник Мілорад Павич. Він автор 11 романів. Найвідоміший – «Хазарський словник» – перекладено 20 мовами. Українською перекладено романи Павича «Хазарський словник», «Остання любов у Царгороді» та «Зоряна мантія».

4 грудня у Москві на 82-му році життя помер актор В’ячеслав Тихонов, якого прийнято вважати легендою радянського кіно. Його госпіталізували 28 листопада. 3 грудня він переніс операцію, яка пройшла успішно, лікарі сподівалися, що незабаром Тихонов зможе покинути лікарню, але відмовили нирки. Актора довелося підключити до апарату гемодіалізу, а потім і до апарату штучної вентиляції легенів.

16 грудня у Підмосков’ї помер російський економіст і політик 53-річний Єгор Гайдар. У нього відірвався тромб. У 1990-х Гайдар виконував обов’язки прем’єр-міністра РФ, здійснив економічні реформи, які в Росії назвали «шоковою терапією». Був одружений з дочкою письменника Аркадія Стругацького – Марією. Мав трьох дітей.

Цього ж дня в своєму заміському будинку від інфаркту помер Володимир Турчинський, легенда «Боїв гладіаторів», спортсмен і шоумен, рекордсмен Книги рекордів Гіннеса. Йому стало погано, він знепритомнів, впав на підлогу й ударився підборіддям. Лікареві, який проводив останню операцію омолодження Турчинському, загрожує позбавлення медичної практики. Офіційна причина смерті шоумена – гостра коронарна недостатність.

17 грудня від проблем з серцем помер нардеп-«нунсівець» 78-річний Іван Сподаренко. Він був найстаршим депутатом у парламенті.

20 грудня раптово пішла з життя 32-річна Британі Мерфі, зірка фільмів «Восьма миля» і «Місто гріхів». Мати знайшла її тіло у ванній кімнаті. За попередніми даними, причина загибелі актриси – серцева недостатність.

26 грудня не стало засновника знаменитої косметичної фірми Іва Роше. Йому було 79 років. Від 1962 до 2008 року він очолював паризьку мерію. Засновник косметичного гіганта починав з… кустарного виробництва вдома крему від геморою.

27 грудня на 87 році життя помер композитор Ісаак Шварц, автор музики до фільмів «Біле сонце пустелі» і «Звезда пленительного счастья». Загалом Шварц – композитор 110 фільмів, 35 вистав і 30 романсів на вірші Булата Окуджави.

30 грудня після операції з видалення злоякісної пухлини помер 69-річний Василь Шандибін. Російський депутат-комуніст запам’ятався своїми епатажними виступами в пресі.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *