НАРОДНЕ МИСТЕЦТВО ПІДГІР’Я репрезентує виставка Лариси Броски, Михайла Геви, Марії Остафійчук, Трандафіри Сушинської

 

Соломкоплетіння, лозоплетіння, текстильні ляльки й  текстильна аплікація, вишивка і ткацтво… Яскраве  різнобарв’я, сповнене  енергією  рідної землі  й теплом людських рук, додає сонячності виставковій залі Учбово-методичного центру культури  Буковини і святкового  настрою усім  присутнім.

Це незвична експозиція. Це виставка-урок. Чотири повчальні життєві й творчі історії, як від батька-матері бережно перейняти ремесло, постійно вдосконалювати його, передавати  наступникам.

Лариса Броска 30 років поспіль працювала вчителем образотворчого мистецтва у Сторожинецькому районному ліцеї. Нині  за авторською програмою  навчає дітей в гуртках  «Золота соломинка» і «Флористика» при Центрі дитячої та юнацької творчості  Сторожинецької міськради. Народні обрядові вироби з соломки, побутові  предмети й прикраси, обереги, народна іграшка – мистецький діапазон майстрині, що дає дітям можливість  проявити, розвивати свої творчі  здібності. А філігранний вертеп, який пані Лариса  нафантазувала акурат до  нинішньої виставки, – як своєрідний символ народження нових і світлих ідей, які майстриня реалізує в своїй творчості. Особисто і разом зі своїми вихованцями.

Заступниця директора  Чернівецького обласного центру  еколого-натуралістичної творчості  учнівської молоді  Любов Черлінка  привітала  колегу, Михайла Геву,  який  веде при центрі гурток лозоплетіння. Михайло Васильович також працює вчителем трудового навчання і математики (це його профільний предмет після закінчення матфаку ЧНУ ім.Ю. Федьковича) у Сторожинецькій гімназії №2. Складні  пластичні конструкції – церкви, герби, хрести, янголи – «співоча» сонячна лоза  Михайла Геви знана й відома: майстер бере активну участь у районних і обласних виставках, охоче ділиться  секретами лозоплетіння на численних майстер-класах.

Ляльки-мотанки, ляльки з природніх матеріалів, текстильна аплікація… Це лише один з напрямків творчості  Марії Остафійчук . Упродовж  15 років майстриня працювала  в  центрі дитячо-юнацької творчості у Сторожинці. Марія Василівна яскраво демонструє, як гра фактури, деталей та кольору творить або ж увиразнює образ іграшки чи картини, додає їм настрою і навіть характеру.

Трандафіра Сушинська – майстриня  народної вишивки  і ткацтва, заслужена працівниця культури  України, завідувачка філії центру культури та дозвілля  Великокучурівської ОТГ у селі Снячів просто вразила колекцією  сорочок – традиційних і сучасних, розмаїттям пишних горботок, тканих рушників і наміток. Справжня буковинська мозаїка народної творчості!  А ще Трандафіра Сушинська закохана в народну пісню, що й продемонструвала на презентації виставки. У складі  тріо з донькою Світланою та подругою Павліною  Дущак, відтак у квартеті, коли приєдналася Зореслава Онуляк, представила українську народну пісню і  романс «В саду осіннім  айстри білі». З піснями   студентки  ЧНУ Анастасії Геви, які «обрамили» імпрезу, загальне спілкування  вийшло  на рівень особистих  відкриттів.

Олена ЧАЙКА

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *