«Дебют» відзначив 7 років новими книгами своїх авторів

 

Талановиті, закохані в Слово, у Барви й Звуки, що відтворюють саме життя з його поезією і прозою, з лірикою і драмою, з музикою й піснею, з гумористичним поглядом й печальними нотками. Справжні дебютанти й маститі професіонали, ті, кому до 20, й ті, хто перетнув 50-літню межу, хто носить повні бесаги життєвого досвіду й хто тільки пробує посмакувати його майбутнє меню з гіркими приправами й солодким десертом… Це – маленькі штрихи до збірного портрета завсідників літературно-мистецького клубу «Дебют», що діє при обласній науковій універсальній бібліотеці ім.Михайла Івасюка».

Це – фрагмент тексту, оприлюдненого на своїй сторінці чотири роки тому. Враження про відзначення іменин «Дебюту», трьох літ від часу народження. Йшлося в ньому, зокрема, про колективний дебют учасників клубу – альманах, в якому вміщені їхні поезії, виданий з подачі модераторки клубу, провідного бібліотекаря Ольги Серебріян.

Згадалося, як раділи дебютівці цій творчій «ластівц» тепер, коли з нагоди сьомої річниці «Дебюту» в залі бібліотеки, де завше збирається творче коло, окремий стіл заповнили книги, які побачили світ останніми роками, – доробок авторів. Під цими обкладинками – творчі одкровення, поезія і проза, зокрема й та, яку автори презентували, читали в стінах клубу. Не беруся говорити про їхню точну кількість, але це вже точно своєрідна бібліотечка «Дебюту». Дуже рада, що додала до неї й свій «Заримований настрій», що, безумовно, народився завдяки натхненню від «Дебюту» і його завсідників. Передусім – Ольги Серебріян і Раї Рязанової.

Давно збагнула, чому мене, нас усіх так тягне до «Дебюту»: тут панує Творчість – розмаїта за жанрами, стилями, настроями, яка сприймається доброзичливо, щиро, без задрощів і критиканства. Тут вміють радіти одне за одного, підтримувати, розуміти. Тут хочеться бути самим собою й довірити свій настрій, поділитися усмішкою і зігрітися нею навзаєм від людей, щирість яких відчуваєш душею, й жодні маски її не можуть замаскувати.

І ще цитата із тексту чотирирічної давності, який був оприлюднений і в газеті «Буковина»: «До дня народження пані Раїса зібрала в приміщені бібліотеки десять найактивніших «дебютівців» у портретах, які вона написала з любов’ю до своїх побратимів. Серед них – і автопортрет, виконаний на прохання друзів по «Дебюту», котрі поставили вимогу: презентувати цю оригінальну галерею тільки тоді, коли серед їхніх облич буде й лик майстрині пера й пензля. Сюрприз удався, адже дехто з «іменинників» щойно познайомився… сам із собою і признався, що це знайомство йому до вподоби»…

Маю за честь бути в колі талановитих, неповторних творчих особистостей. У цій галереї портретів чудової художниці, поетеси, подруги Раї РЯЗАНОВОЇ ще далеко не всі “місця” зайняті. Зворушена, захоплена до глибини душі, вдячна за цей прекрасний дарунок. За той оптимізм, який зображений на портреті, бо я його “сповідую” й черпаю, зокрема, в “Дебюту” – серед таких особистостей інакше не можна!

Валентина МАЦЕРУК

До цього додаю світлини, аби згадати миттєвості «Дебюту».

 

 

 

 

 

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *