Земля… як мистецтво

Глибоцький райсуд виніс вирок – 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна – начальнику відділу містобудування та архітектури – головному архітектору Герцаївської РДА Василю Сурду за отримання хабаря у розмірі 45 тис. доларів США за оформлення документів, які стосуються зміни цільового призначення земельних ділянок…

Міліція та прокуратура задокументували факти перевищення службових повноважень посадовими особами однієї із сільських рад при наданні в оренду земельних ділянок загальною нормативною грошовою оцінкою понад 500 тис. грн для обладнання нафтогазовидобувних свердловин …

Працівники обласного УБОЗу викрили голову райдержадміністрації, начальника відділу земельних ресурсів і директора приватного підприємства, які своєю діяльністю завдали збитків державі майже на 2 мільйони гривень…

Це лише кілька скупих і позбавлених художності повідомлень правоохоронців за останні місяці стосовно трагедій і розчарувань, які наздогнали великих «любителів» землі. Як і героїв повісті нашої видатної землячки Ольги Кобилянської, земля міцно прив’язала їх до себе, але нікого не зробила щасливим. А все тому, що земля приносить насолоду, тільки якщо вона – мистецтво…

56 років тому буковинці «Землею» насолоджувалися: 20 вересня 1954 року в Чернівцях відбулася прем’єра однойменного кінофільму.

Поставили фільм режисери Київської кіностудії Амвросій Бучма і Олексій Швачко, музику до нього написали заслужений артист УРСР Б.Крижанівський і композитор В.Гомоляка, знімав стрічку оператор М.Слуцький.

Восени 1953-го творча група кіностудії розпочала роботу на Буковині. Зйомки велися на місці подій, описаних Ольгою Кобилянською, – в селі Димка Глибоцького району, а також у гірських місцевостях Буковини.

Основний виконавець ролей у фільмі – колектив Чернівецького українського драматичного театру, який був творцем цієї вистави. Згодом, уже 1963-го, газета «Буковина» надрукувала спогад режисера Олексія Швачка: «Зима того 1953-го року була люта.

Мороз сягав 35 градусів. Зйомки провадились на натурі. Ніхто більше години не витримував на знімальному майданчику і поспішав до хати грітись. А Бучма, насунувши шапку на вуха і піднявши комір, годинами репетирував з акторами, і ніяка сила не могла відтягти його від апарата!.. Всі актори, які знімались у «Землі», мусять дякувати А.Бучмі. Особливо багато допоміг він виконавцеві ролі Івоніки, талановитому артисту Володимиру Сокирку, який до того грав цю роль у Чернівецькому театрі. Цінні поради давав Амвросій Максиміліанович акторці Наталії Ужвій, яка виконувала роль матері.

Основними виконавцями більшості ролей у фільмі були артисти Чернівецького українського музично-драматичного театру ім..О. Кобилянської. З щирою радістю пригадую роботу з талановитими артистами цього театру: В.Сокирком, П.Міхневичем, Г.Янушевич, В.Безпольотовою, К.Артеменком, М.Кисельовою, В.Зимньою та багатьма іншими досвідченими артистами, а також із зовсім тоді юною Наталею Наум, яка вперше знімалась у фільмі в ролі Парасі.

З великим хвилюванням показували ми нашу роботу видатному майстрові кіно, режисеру і письменнику Олександру Петровичу Довженку. Його коротке після перегляду фільму «добре» і дружній потиск руки були для нас чи не найбільшою похвалою».

…Як оцінить згодом «роботу» спійманих правоохоронцями буковинських «землелюбів» Головний Режисер – Творець, коли вони постануть перед ним з результатами своїх далеко не мистецьких і не творчих «пошуків»? Можливо, це стане темою для нашої газети років через 56?

«Версії», за допомоги Олександра КАЛЕНИКА

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *