Податкова «пішла» лісгоспами

За чорний «нал» – до буцегарні

Понад 121 тис. грн податків та штрафних санкцій донарахували працівники ДПА в Чернівецькій області одному з держспецлісгоспів за виплату зарплатні «чорною» готівкою. Протягом останніх років податок з доходів фізичних осіб утримувався з кожного працівника, однак до бюджету не потрапляв. Таким чином керівники підприємства «заощадили» майже 917 тис. грн державних коштів.

Відповідь на запитання, яким чином виплачували зарплати в «конверті» на державному підприємстві, дасть суд. Проти одного з керівників лісгоспу порушено кримінальну справу. Якщо суд визнає провину посадовця, йому загрожує штраф, виправні роботи або ув’язнення до 5 років.

Копали неіснуючий гравій…

Увагу податківців привернув також один з державних лісгоспів: сплачений ним в останні роки податок на прибуток порівняно з середньо-галузевим показником зменшився майже втричі. Підозри про шахрайство підтвердила перевірка, за результатами якої підприємству нараховано 1 млн. 200 тис. грн податків та штрафів.

Керівництво лісгоспу махлювало з валовими витратами на оренду техніки приватних підприємців та на паливно-мастильні матеріали. У податковій звітності зазначалися «круглі» суми за фіктивними операціями, а у бухгалтерському обліку про них навіть не згадувалося. Крім того, за наявності на балансі підприємства 19-ти власних колісних тракторів, оренда приватної техніки не була підтверджена жодною офіційною угодою та не зареєстрована в Інспекції державного технічного транспорту Чернівецької ОДА.

Виявлено також сплату лісгоспом одному з підприємств Вижницького району коштів за начебто заготовку, погрузку та розвантажування гравію. Хоча згідно з бухгалтерською довідкою 2009-го  ДП «Сторожинецький лісгосп» гравійно-пісчану суміш не заготовляв і не оприбутковував.

Порушено кримінальну справу. В залежності від вироку суду, фігурантам справи загрожує штаф, виправні роботи або ув’язнення до 12 років.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *