Не можна тиснути на чесний бізнес – Фищук

« На цьому я неодноразово наголошував керівникам Чернівецької митниці та управління захисту економіки в Чернівецькій області, – сказав у ефірі програми «Акценти» ТВА голова Чернівецької облдержадміністрації Олександр Фищук.  – Але вони мене не чули.  Саме через це й виник конфлікт і з’явилося звернення від «Стоп корупції». Ці дві структури щось роблять неправильно, – заявив губернатор.

Відповідаючи на запитання телеведучого, він повідомив також, що не їздив до Києва після обшуків у своїх родичів, нібито для пошуку «даху»,  як повідомлялося на сайтах двох електронних видань. Натомість Фищук подякував ЗМІ, які об’єктивно висвітлювали інформацію.   

Та журналісти хотіли отримати відповідь ще на кілька запитань резонансної події. Найперше, чи пов’язані між собою обшуки у сватів губернатора й побиття двох активістів громадської організації «Стоп корупції».

– Виглядає, що так, – відповів голова. – Бо щойно я передав звернення від ГО «Стоп корупції», в якому йшлося про вчинення злочинів у сфері службової діяльності керівником УЗЕ в Чернівецькій області Департаменту захисту економіки НП України Іваном Тичиною та начальником Чернівецької митниці ДФС Миколою Салагором, які потрапляють під дію 3-х статей Кримінального Кодексу, до відповідних міністерств і НАБУ, відбулися обшуки у моїх сватів і доньки (вона вже 2 роки як розлучена з колишнім чоловіком – ред.) А буквально через день побили активіста цієї громадської організації, і ще через день –  її керівника. Поліція нині встановлює особи нападників.

Оскільки в обшуках  було задіяне УЗЕ в Тернопільскій області, телеведучий поцікавився, скільки правоохоронців прибуло до Чернівців та скільки часу обшуки тривали. Адже все це впирається в машини, бензин, відрядження тощо. Гроші ж на такі операції йдуть із бюджетних коштів.

– Слідчі дії вимагають значних бюджетних витрат, – зазначив голова ЧОДА. – Я це знаю ще по роботі податкової міліції, коли очолював обласну податкову службу краю. Та й готуються до цих дій не один день. Коли ж суд нарешті дає дозвіл на обшук, правоохоронці мають не тільки точно знати, що шукають, а й знати, де саме лежить те, що вони шукають. Натомість тернополяни, яких було десь до 30 осіб, не відали ні про перше, ні про друге.  Сподівалися, раптом щось-таки знайдуть. Шукали від 8-ї ранку до 22.00. За викинуті намарне бюджетні гроші,– а це є людські гроші! – хтось має відповісти. Тим паче, у такий складний для держави час, – наголосив Олександр Фищук.      

 

Побиття активістів «Стоп корупції» розставило всі крапки над «і»

Потерпілі стверджують, що їх «замовили» місцеві правоохоронці-корупціонери

У середу, 7 березня, побили Валерія Аіріні. На сторінці «Стоп корупції» у  Facebook повідомлялося, що на активіста напали четверо чоловіків біля під‘їзду його будинку.

«У той момент, коли Валерій Аіріні виходив з дому, на нього накинулись спритники із арматурою. Наразі чоловік уже прийшов до тями, він перебуває у лікарні. Ми з‘ясовуємо усі обставини нападу», – зазначив голова чернівецького осередку ГО Микола Петіченко.

За його словами, в організації пов’язують напад виключно з професійною діяльністю Аіріні. «Останнім часом він як громадський активіст і журналіст почав проводити низку розслідувань щодо корупційної діяльності правоохоронців регіону. Йдеться про прокуратуру та митницю», – повідомив Петіченко «Українській правді». 

«Ми більш ніж упевнені, що нашого колегу замовили місцеві правоохоронці-корупціонери, а напад здійснили їхні поплічники», –  додав він.

Сам активіст у коментарі «Укрінформу» звинуватив в організації побиття деяких місцевих чиновників, яких активісти підозрюють у причетності до контрабанди.

«За нашими заявами суди порушили кримінальні провадження проти деяких місцевих чиновників. Ми надали багато фактів, які стосуються розкрадання бюджетних коштів, контрабанди лісу, інших товарів», – зазначив Аіріні.

Як повідомили у відділі комунікації поліції в Чернівецькій області, лікарі встановили діагноз постраждалому «забій м’яких частин голови». Поліція відкрила провадження за частиною 1 статті 125 Кримінального кодексу України (Умисне легке тілесне ушкодження).

 

А ще через день, 9 березня, на керівника «Стоп Корупції» Миколу Петіченка у Чернівцях напали двоє невідомих з молотками. У нього травма голови, яку було добре видно в сюжеті на «Інтері», та численні забої. Адже деякі колеги-журналісти договорилися до того, що ці побиття були інсценовані самими… потерпілими. 

«Це вже другий напад на представників «Стоп корупції» у Чернівцях за останні два дні. Ми пов‘язуємо ці спроби жорстокої та кривавої розправи над нашими колегами з їхньою професійною діяльністю та серією їхніх резонансних розслідувань проти корупційних схем у місцевій прокуратурі та митниці», – зазначили у «Стоп корупції».

За словами координатора організації і журналіста Романа БОЧКАЛИ, на Петіченка напали в центрі міста, коли він вийшов з магазину. Нападники вискочили з автомобіля, побили його молотками і зникли в невідомому напрямку. Чоловік при цьому закривався руками. Потерпілого забрали до лікарні, де надали першу допомогу. Залишатися там він відмовився, бо боїться подальшої розправи.

А кілька місяців тому була зламана електронна пошта Петіченка та видалені документи й фото, які компрометують першого заступника прокурора області п. Мустецу, –  інформує НАРОДНА ПРАВДА із посиланням на ua1.com.ua.

За словами потерпілого, він активно співпрацює з DNA (румунським НАБУ) у сфері боротьби з контрабандою лісу і сигарет. А це є небажаним для очільника Чернівецької митниці  Миколи Салагора. А ще організація Петіченка документально підтвердила шалене збагачення протягом року роботи в Чернівцях нового керівника управління захисту економіки в Чернівецькій області п. Тичини, який приїхав сюди з Луганська.

У цій історії вражає не стільки захланність і корумпованість посадовців, як сміливість активістів. «Ми не припинимо ні наші розслідування, ні нашу боротьбу», – заявив Микола Петіченко.

Нагадаємо, що торік 4 грудня на його життя був замах: голову Чернівецького осередку «Стоп корупції» намагались збити на пішохідному переході. Чоловік встиг відскочити…

 

Довідково

«Стоп корупції» позиціонує себе як «громадська організація, яка поєднує розслідувальну журналістику, юридичну підтримку та правовий захист громадян від корупційних дій посадовців». ГО спочатку існувала на Київщині, пізніше поширила свою діяльність на регіони, зокрема, у Харкові, Львові, Чернівцях та Дніпрі.
Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *