Захистимо українську мову!

13 червня під стінами Чернівецької ОДА (вул. Грушевського, 1)  відбувся мітинг на захист української мови. Мітинг провела об’єднана опозиція.

“У всіх народів мова — це засіб спілкування, у нас це — фактор відчуження. Не інтелектуальне надбання століть, не код порозуміння, не першоелемент літератури, а з важкої руки Імперії ще й досі для багатьох — це ознака націоналізму, сепаратизму, причина конфліктів і моральних травм“, – Ліна Костенко. 

5 червня ВР прийняла у першому читанні законопроект «Про засади державної мовної політики», ініційований народними депутатами від Партії регіонів Сергієм Ківаловим і Вадимом Колесніченком.
У пояснювальній записці, зокрема, зазначається, що в разі ухвалення законопроекту російська мова стане регіональною в 13 адміністративно-територіальних одиницях України (з 27-ми).
За це рішення проголосували 234 із 248 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі. «За» проголосували 187 народних депутатів від Партії регіонів, двоє членів фракції НУ-НС, 25 депутатів від КПУ, двоє – від Народної партії, шестеро членів групи «Реформи заради майбутнього» і 12 позафракційних депутатів.

Під час виступу голова Чернівецької обласної організації “Фронт Змін” Максим Бурбак повідомив, що депутати від опозиції зібрали вже 34 підписи своїх колег для скликання позачергової сесії обласної ради для захисту української мови.

“Нації вмирають не від інфаркту, спочатку в них відбирають мову”, – Ліна Костенко. 

Тетяна Стрільчик, “Версії”,
фото автора

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Захистимо українську мову!”