У травні бензин може здорожчати одразу на 5 гривень

Літр палива може подорожчати на 5 грн через введення Укртатнафтою квот щодо імпорту нафтопродуктів в Україну.

“Кременчуцький НПЗ може бути завантажений на 4,5 мільйонів тонн на рік. При такому завантаженні на піку споживання в серпні-листопаді дефіцит на ринку становитиме майже 30 відсотків від споживання – 200 тисяч тонн. За пропозицією Укртатнафти, на всі додаткові обсяги, які потрібно завести, необхідно буде сплачувати 30 відсотків вартості цих нафтопродуктів. Сьогодні дизпаливо коштує 600 доларів за тонну, відповідно 30 відсотків – це 200 доларів за тонну, або п’ять гривень за літр. Тоді імпортуватимемо з митом, яке додасть цінам майже п’ять гривень на літрі”, – заявив директор “Консалтингової групи А-95” Сергій Куюн, пишуть “Українські Новини“.

Він наголосив, що в осінні місяці пікового споживання Кременчуцькому НПЗ не вдасться уникнути дефіциту. Тому українські НПЗ не готові забезпечити завантаження, яке запланували.

“Падіння переробки нафти в Україні зумовлене не зростанням імпорту, а відсутністю необхідних інвестицій у модернізацію НПЗ”, – додав Куюн.

Наприкінці березня Укртатнафта звернулася у Міністерство економрозвитку з вимогою про проведення спецрозслідування щодо критичного зростання обсягів нафтопродуктів імпортного виробництва на вітчизняному паливному ринку. 

Пропозиція полягає в поетапному введенні квот і поступовому доведенні частки нафтопродуктів однієї країни до 30%. Пропонують робити це з травня 2018 року.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *