ПЕНСІЇ та СУБСИДІЇ: больові точки

Ці два поняття поєднані не лише тим, що за мізерних пенсій та захмарних тарифів на комуналку більшості пенсіонерів доводиться звертатися за субсидіями. Навколо цих двох тем як не найбільше кульбітів влади:

від урочистого оголошення суттєвого підняття пенсій і роздавання субсидій усім, хто цього потребує, – і до сухих роз’яснень, що саме підвищать, скільки роздаватимуть, кому й чому не дістанеться ні підвищення пенсій, ні субсидій 

 

Однією рукою даю, другою – відбираю

За підрахунками Мінсоцполітики, підвищення пенсій, заплановане на травень та жовтень, стосується лише половини  пенсіонерів – 5,6 млн осіб із 11,9 млн.

Уряд – безпосередньо в особі прем’єра Гройсмана – оголосив попередньо, що має намір підняти пенсії на 10,1% у травні та грудні, а їхнє масштабне «осучаснення» розпочнуть від 1 жовтня нинішнього року.

Але! Не отримають підвищення ті, що працювали на низьких зарплатах у бюджетній сфері чи, наприклад, у сільському господарстві. Більше ймовірності отримати підвищення у тих, хто працював у промисловості, особливо на виробництвах, де нараховувався пільговий стаж. Або в тих, хто має стаж у 40 років і зарплату у 1,5-2 рази більшу, ніж у середньому по країні. Таке роз’яснення подається від Інституту демографії та соціальних досліжень НАН України.

Більша частина жінок-пенсіонерок також не отримує омріяного підвищення: у жінок і стаж менший, і зарплати приблизно на 25% нижчі.

Якщо ж пенсія виявиться меншою за прожитковий мінімум (а від 1 травня для пенсіонерської категорії це 1312 гривень, вам додадуть до цієї цифри – якщо маєте 30 років стажу в жінок і 35 у чоловіків.

Осучаснять пенсії з урахуванням середньої зарплати 3764 грн, натомість коефіцієнт страхового стажу скоротять від 1,35 до 1. Відчуваєте? Відтак нинішній пенсіонер, отримуючи зарплату на рівні середньої по країні, після осучаснення може опинитися із пенсією меншою за прожитковий мінімум!

Наприкінці нинішнього року прожитковий мінімум для пенсіонерів становитиме 1373 грн, а середній розмір пенсій зросте трохи більше за 2 тис. грн.

 

Субсидії: головне – не перевищити норматив

Кабмін вніс зміни до постанови про порядок надання субсидій. Якщо раніше пільги призначалися на опалювальний сезон від 1 жовтня по 30 квітня, тепер же субсидія покриватиме витрати на тепло тільки від 15 жовтня до 15 квітня.

Від 1 травня набудуть чинності нові нормативи на опалення. Якщо раніше субсидія покривала 5,5 кубометра газу на квадратний метр, то в наступному опалювальному сезоні знижка нараховуватиметься тільки на 5 кубів блакитного палива.

У квартирі з центральним опаленням субсидія буде покривати замість 3,8 лише 3 Гкал тепла. Якщо не скоротити споживання, за 0,8 Гкал доведеться платити без субсидії. У Києві, приміром, такий обсяг тепла обійдеться в 1133,5 гривень.

Крім того, Кабмін переглянув тривалість опалювального сезону. Українці, які користуються центральним опаленням, будуть отримувати субсидії на тепло після рішення органів місцевої влади про старт опалювального сезону. А ось тим, хто самостійно опалює будинок або квартиру, опалювальний сезон скоротили на один місяць. Якщо раніше субсидію нараховували з 1 жовтня по 30 квітня, вже в цьому році знижку будуть нараховувати з 15 жовтня по 15 квітня. Якщо почнете топити раніше – за використані на опалення кубометри газу або кВт/год електроенергію доведеться платити без субсидії.

 

Для самотніх пенсіонерів

Є і хороша новина. Субсидія на опалення призначається на певну площу. Вже в наступному опалювальному сезоні для одиноких непрацездатних максимальну субсидовану площу будинку чи квартири збільшили від 49 до 75 квадратних метрів на людину.

 

Заощадили собі на голову

Тепер частину заощаджених коштів будуть віддавати субсидіантам «на руки» (насправді – на клієнтські рахунки у відповідних комунальних службах, а решту спишуть на користь держави). Тобто переплату за воду, газ та електроенергію (якщо їх не використовують для опалення) переносять на наступний місяць, а левову частку переплати за опалення –списують. Згідно з постановою Кабміну, до першого вересня субсидіантам, які заощаджували, заплатять суму, еквівалентну вартості 100 кубометрів газу або 150 кВт/год електрики (якщо будинок опалюється електрикою).

Для українців з електричним котлом і великою переплатою призначається монетизація 150 кВт/год електроенергії. За чинним тарифом це лише 174 гривні. «Це перший крок монетизації [субсидій]», – заявив на засіданні уряду віце-прем’єр Павло Розенко.

 

За що можуть забрати субсидію

Купівля протягом року більше як на 50 тисяч (навіть коли ви оплачували цією сумою ліки чи операцію!).Ніхто не зважатиме, що ви гроші позичили.

Дохід сім’ї дозволяє оплачувати соціальну норму споживання послуг.

Сім’я приховує додатковий дохід.

Улітку без субсидії можуть залишитися навіть ті сім’ї, що живуть на мінімальну зарплату. Так, сім’я з трьох осіб із двома мінімальними зарплатами (по 3200 гривень) мала би віддавати за комуналку не більше 729 гривень, решту компенсує субсидія. Улітку такій сім’ї субсидія не призначається.

Нагадаємо, Міністерство фінансів готує законопроект «Про верифікацію». закон ухвалять, перевіряти субсидіантів будуть по-новому. Вже зараз за підсумками верифікації сім тисяч сімей залишилися без субсидій (держава заощадила майже 15 мільйонів гривень!). Загалом до «чорного списку» Мінфіну потрапили 185 тисяч одержувачів субсидій, інформація щодо них перевіряється органами соціального захисту.

 

І знову – а тим часом

«На закуску» – кілька реплік з соцмереж.

Sobo Anna:

«Брехня що дають 5,5 м куб. газу на 1м кв., реально ділять на коефіцієнт і виходить набагато менше: на квартиру площею 54 кв.м дають 160 кубів газу а не(5,5*54=297), на квартиру 28 кв.м -78,5 кубів газу а не (28*5,5=154). На опалення, плиту й підігрів води (якщо поділити 78 кубів газу на 28 кв.м чи на 30-31 день, виходить в середньому 2,5-2,7 кубів газу на добу, і це дуже,дуже мало. І так у всіх дозменшували, що багато людей не в змозі елементарно обігріти свої квартири і доплачувати з мізерних пенсій нічим, але чиновникам цього мало. Тепер знову віртуально буде 5 кубів газу, а реально 1,5-2 куби на добу».

Alla Severin: ·

«Повний маразм. Не треба давати субсидії, вони до жодної економії енергоресурсів не приводять. На 70%, а то й більше, їх отримують ті, хто може комунальні послуги сплатити…».

Віталій Гунько:

Наше українське міністерство – це хабарники, вони не хочуть щоб наша країна процвітала, гноблять наш українский народ, гірше фашистів. Якщо пенсія-мінімалка раніше була $245, то зараз мінімалка $45. І вони будуть мені розповідати, що вони люблять Україну? Досить брехати своєму народу. Геть з України, щоб сліду вашого тут не було!

 

Дмитро ЦАРЕНКО, Інтернет-оглядач «Версій»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *