Завтра – перший Спас або Маковея. Що треба робити цього дня

Перший Спас називають Медовим або Маковеєм. Відзначають його 14 серпня, саме на цей день за церковним календарем припадає початок Успенського посту, який триває до християнського свята Успіння Пресвятої Богородиці.

Про освячення води

Ця традиція бере свій початок ще з хресних ходів. Вони влаштовувалися в місті Константинополі. За однією з легенд, під час моторошної спеки в місті почалася епідемія. Щодня сотні жителів гинули від страшної напасті. Тоді священнослужителі та віруючі винесли святиню — частинку хреста. Саме на ньому був розіп’ятий Ісус Христос. Реліквією освятили всю воду, яка перебувала на території міста. Після чого відбулося чудо — Константинополь покинула хвороба, яка забрала багато життів.

У наш час, згідно з церковною традицією, також виноситься хрест у центр храму. Після скоєння служби проводиться хресний хід на воду. Разом з водою освячується мед.

Також варто сказати, що християнська церква пов’язує Спас із ще однією подією — саме в цей день, згідно хронографіям, в 988 році відбулося Хрещення Русі.

Цей же свято, можливо, пов’язане і з християнським святом шанування мучеників Маккавеїв, їхньої матері Соломоном, а також учителя Єлеазар.

Вони постраждали від царя Сирії Антіоха, який насильно змушував поклонятися язичницьким богам. Тиран звів у Єрусалимі їх статуї, а за відмову в прийнятті язичництва жорстоко всіх карав. Антіоха вбив братів і вчителі, проте вони до кінця свого життя так і не відмовилися від своєї віри.Всі ці події призвели і до смерті їхньої матері. Однак після мученицької кончини Маккавеїв народ повстав проти царя і скинув його з трону. Після цього в місті позбулися всіх язичницьких зображень ідолів.

Швидше за все, дуже схожі за звучанням ім’я Маккавей і слово «мак» і породили ще одну назву Спаса — Маккавей. До того ж саме в цей період часу і проходить збір маку.

Успенський Піст

Саме в Медовий Спас починається Успенський піст, який триває чотирнадцять днів. Названий він на честь свята Успіння Пресвятої Діви Марії, яким і завершується. Цей піст вважається строгим, і людям прийнято в ці дні утримуватися від м’яса, молочних продуктів та риби.

Поступається цей піст тільки Великому Посту, але велика кількість всіляких овочів і фруктів дозволяє його легко перенести.

У перший день посту господині пекли з тіста пісне печиво. Зверху вони поливали його медом з маком. Також досить популярним частуванням були Маковик, або просто кажучи — коржики.

У понеділок, середу і п’ятницю в цей день наказується суходіяння. По вівторках і четвергах можна їсти гарячу їжу без масла. А в суботу і неділю їжу можна вживати з маслом і вином.

Тільки в день Преображення Господнього дозволяється послаблення у вигляді риби. Збігається він з другим Спасом, який називається Яблучний.

Народні прикмети

Медового Спасу в народі відводилася величезна роль. Люди звертали увагу в цей день на погоду і в цілому поведінка природи. Зі Спасом пов’язували помітне похолодання, а ще помічали, що в цей день птахи відлітають у теплі краї. Так з’явилося безліч прикмет, які й сьогодні користуються великою популярністю в народі, адже прикмети на Медовий Спас ніколи не підводили.

Перший Спас — усьому час.

У цей день починався посів озимих. Багато хто вірив, що раніше першого Спаса починати сіяти не можна, так як урожай не народиться. У цю прикмету люди вірили беззастережно і строго її дотримувалися.

На Спас Маккавей — збирай мак скоріше.

Хазяйки вважали, що саме 14 серпня потрібно збирати мак, тоді він буде не тільки цінним в кулінарії, а й корисний як лікувальний засіб.

Навіть жебрак повинен з’їсти мед на Маккавей.

Вважалося, що в церкві в цей день повинна побувати кожна людина і обов’язково освятити мед. Люди вірили, що тоді він знаходить цілющу силу. До речі, в народі ще говорили, що освячений мед може виконати будь-яке бажання, але за однієї умови: його потрібно загадувати, пробуючи найпершу ложку меду. Спробуємо?

Медовий Спас нові колодязі святить.

До Спаса потрібно було встигнути викопати новий колодязь, але воду з нього не можна було брати до самого свята. Люди вірили, що в цьому колодязі після освячення вода стає цілющою і корисною.

Після першого Спаса у воду не заходять.

За народними прикметами, з цього дня вступає у свої права осінь — вночі вже не так тепло і вода не нагрівається, як раніше.

Народні традиції

У народі дуже шанували традиції Медового Спаса, без них не обходилося жодне свято.

Купання.

Люди вірили, що в цей день цілюща волога набуває чудодійну силу, тому скупавшись у будь-якій водоймі, вони захистять себе від хвороб. Для цього люди три рази занурювалися у воду, і при цьому хрестилися.

Освячення меду і запашних трав.

У цей день люди несли до церкви мед, щоб його освятити, а також запашні букети з трав. У них обов’язково були присутні головки маку, а також різні запашні трави. У кожної квітки — особливе значення. Після свята букети несли додому і клали біля іконок. До самої весни ці букетики зберігали як оберіг. Взимку мак використовували для куті на Різдво, а на Благовіщення засушені квіти дівчата вплітали у волосся.

Смачні частування.

Свято дуже любили за те, що воно славилося смачними ласощами, дбайливо приготованими господинями. Обов’язковими атрибутами частувань були мед і мак — їх додавали в пироги і булочки, ватрушки і пряники.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *