«Направляти інтелект людства на те, щоби берегти, а не руйнувати екологію» – Леонід КАДЕНЮК

  

У цих словах першого космонавта Незалежної України Леоніда Каденюка – і завдання, і характеристика діяльності передової частини людства, зокрема й в царині освоєння космосу і використання його в мирних цілях.

Саме з такою метою від 2000-го року під егідою ООН щороку від 4 до 10 жовтня проводиться Всесвітній Тиждень Космосу – наймасштабніший публічний захід з питань мирного космосу. Дата невипадкова: Міжнародна федерація астронавтики проголосила 4 жовтня Днем початку космічної ери людства.

В Україні офіційним координатором цих заходів від 2016 року є Музей космонавтики ім. С.П.Корольова. До  ГО «Асоціація музеїв космонавтики України» належить і  Музей авіації та космонавтики Чернівецького центру юних техніків ім. Л. Каденюка. Цьогоріч тут нагороджували учасників Всеукраїнських конкурсів і конфенцій – у рамках зустрічі з радником Голови Державного космічного агенства України і нашим земляком Едуардом Кузнєцовим.

На цій теплій зустрічі доречно пригадали відомі слова Леоніда Каденюка:
«Про космос я можу говорити годинами, та все одно не можу знайти слів, щоб описати ті емоції, які пережив. Жодна фотографія космосу не здатна передати тієї краси Всесвіту, яку людина може побачити своїми очима. Часто говорять, що в недалекому майбутньому можна буде переселятися на інші планети. А от я думаю, що спочатку потрібно привести в порядок нашу рідну планету. Потрібно направляти інтелект людства на те, щоби берегти, а не руйнувати екологію. Адже саме в космосі розумієш, наскільки не ідеальне наше суспільство, наскільки неправильно воно живе…»

Більше фото з події за посиланням – ВСЕСВІТНІЙ ТИЖДЕНЬ КОСМОСУ

Тетяна СПОРИНІНА, фото з архіву автора

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *