Два тюльпанових поля в одному районі: відвідувачів вистачило на обидва!

Як конкуренція між ОТГ сприяє задоволенню різнопланових запитів споживача

«Якщо у вас є унікальна ідея – не мине й двох тижнів, як конкуренти вкрадуть її», – вважають автори світового економічного бестселера «Бізнес в стилі фанк». В нашій країні правила економіки працюють дещо… не так, як у решті світу. Тому ідею вирощувати тюльпанові поля не тільки задля бізнесу на цибулинах, а й задля «бізнесу на естетиці» доволі довго – з добрий десяток років – втілювали лише її власники – мамаївські  підприємці Олександр і Мирослава Стратійчуки.

Вирощували цілі плантації тюльпанів, чергували ночами, дозволяли численним відвідувачам милуватися красою спочатку безкоштовно, потім брали символічну плату хоча б за те, аби дисциплінувати гостей і спонукати їх не топтатися по квітах… Мамаївці, Шипинці, Лужани – ці села Кіцманщини почергово приймали тюльпанові поля, надаючи в оренду під них земельні ділянки. А минулоріч Мамаївці навіть провели Перший Фестиваль тюльпанів! Фестиваль вдався і вочевидь передбачався як унікальна туристична фішка Мамаївської ОТГ.  Але Стратійчуки вирішили висадити своє тюльпанове поле в… Реваківцях – на території Клубу сімейного відпочинку «Буковинська троя», в селі, що входить до іншої, Неполоковецької ОТГ. Та, як водиться, «святе місце» не залишилося порожнім: у Мамаївцях одразу знайшлися підприємці, які підхопили ідею і тюльпанів, і фестивалю – родина Венгринюків, для якої квітникарство також досі було просто сімейним бізнесом, а тепер випала нагода зробити його публічним. Два тюльпанових поля в одному районі, обидва неподалік обласного центру – чи не забагато? Чи не одноманітно? Наша кореспондентка побувала на обох, і впевнено відповідає: ні, не забагато, і не одноманітно.

За гамором і феєричністю – до Мамаївців

Близько 300 тисяч тюльпанових цибулин висаджено на полі поблизу траси в с. Мамаївці, і 70% з них – це оригінальні піоновидні сорти. Окрім традиційного розташування рослин рядами, висадили їх клумбами у вигляді кіл та видовжених прямокутників, облаштували цікаві фотозони.

Вхід на поле – 35 грн для дорослих і 25 грн для дітей, для малюків до 6 років – безкоштовно. А для туристів, яких очікували, що вони приїдуть милуватися квітами, влаштували цілий фестиваль: з розвагами, музиками, виїзною торгівлею – сувенірами, хенд-мейдом, смаколиками. І результат вдався цілком достойним.

Подбали організатори і про дітей: для них були і майстер-класи з розфарбовування гіпсових фігурок, і виготовлення картинок з кольорового піску, і змагання з попадання дротиком у надувну кульку, і батути, і надувні гірки… Останніх хоча й було кілька, та ажіотаж створився тільки навколо найбільшої. Ну і тут вже «наші люди» проявилися у всій красі – і в намаганні протиснутися поза чергою, і у сварках у великодні дні… Та й недитячі розваги давали простір для демонстрування «талантів» – поліція, на жаль, не залишалася геть без роботи… Але то не до організаторів питання, а лише до загальної культури відвідувачів.

Навчені минулорічним досвідом, організатори подбали і про парковку для автомобілів, і про регулювальника на ділянці траси біля в’їзду на фестиваль (хоч до ідеалу все ще далеко – та вже краще, ніж минулоріч). Була тут, як і вимагається, машина «швидкої», і достатньо поліції.

І торгівля була цілком пристойна: окрім типового для таких подій китайського дріб’язку, продавалися чудові вишиванки, просто-таки розкішні накладЕні бісером сорочки і сукні, різноманітні медові насолоди, а особливо потішила зустріч з відомими вже сироварами-«Добрими газдами» з Глибоцької ОТГ. Овації і масові хороводи спричинили не лише запрошені зірки з «Лісапетного батальйону», а й Гуцул-Хуліган Василь Мельникович з сусідньої Франківщини, і якась ще не розкручена, але дуже мила молодь.

Фестиваль з розвагами – одноденний. Але приїжджати милуватися тюльпанами і фотографуватися можна доти, доки вони цвістимуть – а це триватиме десь до 10 травня.

За родинним відпочинком – у Реваківці

На території клубу сімейного відпочинку «Буковинська Троя» висадили близько двох мільйонів тюльпанових цибулин – у вигляді карти України, яка зайняла площу близько одного гектара! І ніхто не дивувався, коли чув у розмовах відвідувачів, наприклад, таке: «А де Василь? – А в Криму. Десь біля Керчі» – було цілком зрозуміло, що той Василь зараз оглядає ділянку з тюльпанами, яка на цій символічній карті позначає наш Крим.

Вхід на поле – 30 грн для дорослих, 20 грн для дітей (також безкоштовно для малюків до 6 років). Кілька відпочинкових «диванів» з сіна-соломи по краях поля, така ж фотозона. А вийшовши з поля, можна продовжити розваги: і для малих, і для великих однаково захоплюючим є звіринець (вхід за окрему плату, але щастя не менше за споглядання тюльпанової краси).

Конюшня, де прекрасних коней можна гладити і пригощати сінцем і знайденим неподалік у тачці ячменем. Кумедні кудлаті віслючки, баранці, кози, лама, свині різних порід, курочки, кролики, білий фазан і розкішні павичі. Крупні породисті співучі жаби в ставку. Катання на конях і поні (за окрему плату).

Дитячий майданчик, фотозони. Смаколики на продаж. Час летить непомітно, діти щасливі, батьки задоволені. Вихідні тривають, а цей «фестиваль» не обмежений одним днем: він продовжиться доти, доки цвістимуть тюльпани. А коли відцвітуть, то на зміну їм зацвітуть піони! І знову свято!

Отже, в одному районі вийшли цілком різні два фестивалі начебто однакових тюльпанів – як у двох господинь вдаються два різні борщі з одних і тих самих інгредієнтів. І місця, і розваг вистачило на всіх. І відвідувачів вистачило обом подіям. І обидві ОТГ мають свої унікальні «родзинки». Здорова і корисна конкуренція в дії.

 

Маріанна АНТОНЮК, «Версії»

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *