Шекета від звіту перед депутатами не відкараскається: керівника Обленерго офіційно запрошують на комісію через ЗМІ

lampa-i-vor

Тимчасова контрольна комісія, спеціально створена сесією обласної ради у липні минулого року після масового обурення громадян і низки критичних публікацій у газеті «Версії» для перевірки діяльності та узгодження роботи Обленерго з потребами мешканців краю, налаштована рішуче. Адже протягом усього часу діяльності комісії голова правління ПАТ «ЕК Чернівціобленерго» п. Шекета так і не з’явився на її засідання. 9 жовтня він укотре проігнорував запрошення, традиційно пославшись на те, що його викликали до міністра, та відправив замість себе своїх клерків. А ті, як правило, не можуть відповісти на запитання, які цікавлять депутатів, посилаючись на те, що це не в їхній компетенції. Тому члени комісії одноголосно вирішили перенести своє засідання на інше число, запросивши високоповажного пана керівника монопольної структури через ЗМІ краю. При цьому депутати підкреслили, що подібне ігнорування – це неповага до всього буковинського люду.

Втім, Олексій Михайлович Шекета може собі таке дозволити. Адже власник його підприємства взагалі нічого немає до Буковини: російський олігарх та екс віце-спікер Держдуми Бабаков мешкає у Москві. І, до слова, саме його занесено до списку «героїв», яким Європа та США заборонили в’їзд до себе. Та чомусь на цю ситуацію депутати не звернули уваги.

– Шекета демонструє неповагу до нашої комісії, утретє не реагуючи на запрошення та не з’являючись на її засідання, – обурювався депутат Олег КІЛАРУ. – Вони, бачте, пани монополісти і ми не їхній рівень! Аби Шекета прийшов, потрібна присутність міністра?  Зрештою, нахабно поводиться вся їхня структура, навіть рядовий інженер!..

Прозвучала на комісії і думка про те, що наш Антимонопольний комітет «поховав» серйозні справи, після чого та людина, яка це зробила, вже працює на добрячій посаді в «Чернівціобленерго».

Натомість депутат Михайло БЕРЕЗОВСЬКИЙ зауважив, що усім нам, як споживачам, треба спонукати державу та її регуляторні органи до вирішення питань, що болять нам усім.

Після відкладеного засідання ситуацію прокоментував депутат Руслан МЕЛЬНИК:

– Нічого дивного у такому поводженні голови ПАТ «ЕК Чернівціобленерго» немає, бо самі депутати дали йому такий козир у руки. Шекета на комісію не з’являвся – і це йому сходило з рук. Та й протягом року комісія фактично нічого не зробила! Хіба що з завдяки спільному інформаційному проекту газети «Версії» з ТВА трохи підтягнули аварійні та інші моменти у Сторожинецькому та Глибоцькому районах. А до початку війни могли значно покращити енергетичну інфраструктуру. Натомість доходи підприємства осідали в російській кишені, оминаючи українську. А тепер оголосили в Україні надзвичайний стан в енергетиці і хочуть щоби ми, депутати, роз’яснювали людям усю складінсть ситуації? А де ви всі були раніше? До речі, в нашому Стороржинецькому РЕМі навіть аварійні бригади не укомплектовані, бо керівнцтво ПАТ економить на найбільш потрібному та необхідному…          

…Як відомо, «Чернівціобленерго» було продане за 67 млн. гривень. А Вінницьке – взагалі за 30 мільйонів, і це тоді, як американці пропонували за нього 300 млн. доларів! То чи не час поставити питання про реприватизацію проданих за безцінь обленерго ? Наразі така пропозиція прозвучала на комісії. Тож, думаю, було б розумно, аби депутати на найближчій сесії, беручи до уваги надзвичайний стан в енергетиці, ініціювали це питання. Бо наше-ненаше Обленерго вже зазіхнуло на українську землю. Їхня довідка, подана на депутатську комісію, завершується не чим іншим, як обгрунутванням своїх апетитів. І вони звертаються до депутатів із проханням ініціювати – не мало і не багато – цитую: «внесення змін до чинних законодавчих або підзаконних нормативно-правових актів щодо державної реєстрації земельних ділянок у територіальних відділах реєстраційної служби, зокрема, передбачити можливість здійснення безоплатної реєстрації земельних ділянок під об’єктами енергетики або здійснення реєстрації декількох земельних ділянок, визначених одним договором оренди і розташованих у межах одного населеного пункту, як єдиного майнового комплексу, що в загальному відобразиться на зниженні вартості оформлення земельних ділянок».  

Натомість варто зауважити, що вже 2 роки підприємство, яке належить російському олігарху, безкоштовно користуються буковинською землею. Не смію спитати, але кортить знати: за які-такі заслуги Бабакова могло статися подібне? Йому недостатньо було придбати за копійки нашу енергосистему, так ще й землю під електричними опорами, трасформаторними та розподільчими підстанціями подавай!.

Як на мене, пора на цьому «безпрєдєлі» ставити крапку, якщо ми себе поважаємо як нація та держава.

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *