Горіховий або Хлібний Спас – 2017: традиції цього дня

Горіховий Спас (Третій Спас) українці святкують 29 серпня. Його також називають Хлібний Спас.

Перед Горіховим Спасом відзначають Успіння Пресвятої Богородиці (28 серпня) та завершення Успенського посту, який триває два тижні – з 14 по 27 серпня.

Історія свята розповідає нам про місто Едесса, яке у свій час було вражений проказою. Жителі міста не знали, як уникнути страшної долі, поки не почули про здібності Ісуса зцілювати. Після цього, вони відразу ж послали живописця Ананія, щоб той намалював обличчя Ісуса, яке і повинно бути зцілити ціле місто. Але, як не старався, намалювати у нього нічого не вдавалося. Тоді Син Божий взяв рушник, витер своє обличчя, і там відбився лик Ісуса. Саме за допомогою цього клаптика тканини місто Едесса і було зцілене.
Пізніше рушник з зображення Ісуса було викрадено, і знайдено тільки через 9 століть і перевезене в Константинополь. Саме на честь цього і відзначається Горіховий спас.

У наших предків не було особливих святкувань Третього Спасу, адже на цей період випадає збирання врожаю, тому люди були переважно у полі.

На Горіховий Спас господині випікали хліб з нового врожаю. Його освячували в церкві і подавали, як головну страву до святкового столу.

Крім хліба, також готують в цей день пироги з грибами і страви з горіхами, якими обов’язково пригощають рідних і близьких.

Ще одна традиція на Горіховий Спас – досівання. Після домашньої молитви господині проводжали чоловіків та синів на поля з хлібом і сіллю. На віз укладали три снопи, а зверху клали жито в мішках, яке було призначене для посіву.

Також у давнину дівчати ворожили на майбутнє і любов. У цей день вони зривали горіхи і визначали, яким буде майбутній рік. Стиглий і солодкий горіх – до великої любові, недостиглий – до важливої звістки, гнилий – до біди, а гіркий – до проблем у відносинах.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *