Єдине у Румунії українське консульство ліквідовується

Натомість Румунія в Україні відкриває вже третє дипломатичне представництво  

 02_big

Українські громади в Румунії переживають не найкращі часи, особливо ті, що мешкають у Сучавському повіті та довкола. Звістка про ліквідацію не так давно відкритого  консульства України в Сучаві викликала у них просто шок. Люди не розуміють вчинку сусідньої держави, як, зрештою, не розуміє його і більшість колишніх дипломатів, з якими спілкувалася. Бо, за державною логікою, чим більше консульств, тим міцніша держава, тим більше її поважають.

Як розпоівдали мені українці, які щойно повернулися з Сучави, їхні коллеги-румуни сміються їм прямо в очі, бо хто, мовляв, після таких кроків поважатиме вашу країну…

 Стаття 1 з 1 глави І розділу Консульського Статуту України

Консульські установи України захищають за кордоном права та інтереси України,  юридичних осіб і громадян України. Вони сприяють  розвиткові  дружніх  відносин
України з іншими державами,  розширенню економічних, торговельних,
науково-технічних, гуманітарних, культурних, спортивних зв’язків і
туризму. А також сприяють  вихідцям  з  України  та   їх нащадкам у підтримці контактів з Україною.

 Мабуть, ще варто зважити й на те, що у прирумунських прикордонних районах, зокрема, нашій Чернівецькій області значна частина мешканців має подвійне громадянство і  румунські паспорти в людей тут звична річ. Тому закриття консульства України в Сучаві можна розглядати мало не як диверсія. Чому б і ні? Коли це консульство відкрилося, етнічні українці в Сучаві стали почуватися значно впевненіше. Запрацювали українські класи, а українські художні колективи почали гастролювати Румунією.

Та й коли сталася дорожньо–транспортна пригода поблизу Сучави, то хто допомагав українцям, які потрапили в аварію, впоратися з бідою? Працівники консульства. Тоді як з посольства, розташованого в Бухаресті, навряд чи хтось виїде так далеко.

 Дивне рішення про ліквідацію консульства у Сучаві  коментує Василь ФіІЛІПЧУК, дипломат, громадський діяч, колишній директор Департаменту європейської інтеграції Секретаріату КМУ:

– Зараз існує повний дисбаланс у дипломатичному представництві України в Румунії і, якщо ми підемо на таке рішення, це буде величезною помилкою. Зараз дійсно в МЗС відбувається процес оптимізації витрат, бо фінансова ситуація, особливо після падіння курсу долара, дуже складна. Але, враховуючи важливість вступу України до Євросоюзу, втратити українське консульство в Румунії просто неприпустимо. Я впевнений, якщо буде політичний тиск з боку держави, це питання можна вирішити. Закрити і відкрити завжди  дорожче, ніж утримувати. В інших країнах діють наші консульства, в яких працює по 20 осіб. Просто треба зменшити бюрократичний апарат. Достатньо, щоби були посол, економічний радник і ще якась технічна особа. Для чого утримувати ще, приміром, водія чи бухгалтера? Це дві додаткові посадові одиниці. Приміром, бухгалтерію можна вести шляхом електронного банкінгу. Водія також можна скоротити. Коли працював за кордоном, я сам їздив за кермом і не мав потреби у власному водії. Уже скоротивши навіть ці дві посади можна утримувати, приміром, консульство у Сучаві.

Редакція спрямувала інформаційний запит до МЗС, в якому просить пояснити причини закриття консульства. З відповіддю ознайомимо читачів.

Людмила Чередарик, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *