У державі бракує не грошей, а совісті та відповідальності

На цьому наголосив Анатолій ГРИЦЕНКО, український політик, міністр оборони (2005—2007 рр.), голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки й оборони (від 2007), лідер партії «Громадянська позиція» під час прес-конференції у Чернівцях.

Він навів такий приклад. Постійно і на всіх рівнях звучать скарги владників на те, що масштабна реформа вимагає коштів, а їх не вистачає.

«Але вони є! – стверджує Гриценко. – 24 млрд. гривень – як вам такий подарунок приватним енергетичним компаніям від депутатів Ради, що у травні одним голосуванням списали їхні борги перед бюджетом?

Ще один відомий факт корупції, коли держава на закупівлі бурової установки під патронатом Бойка втратила 2,4 млрд. грн. Я письмово звернувся до Пшонки, Хорошковського та Азарова з вимогою провести службове розслідування. Жодної реакції не надійшло. На кожній Погоджувальній раді піднімаю питання – чому досі не проведено розслідування?», – повідомив Гриценко. При цьому голова Комітету з питань нацбезпеки та оборони попередив: «Коли прийде нова влада і до кримінальної відповідальності притягнуть Бойка, а разом з ним і Азарова, який його покриває, це вже не буде зведенням політичних рахунків».

Гриценко підсумував, що ми не маємо економіки, бо не маємо моралі! Адже Президент знайде море резервів, якщо проведе ревізію нафтових і газових свердловин, перевіривши, хто ними розпоряджається і де видобуток може бути відновлений, з’ясувавши, чий газ знаходиться у підземних сховищах, хто і куди його експортує, паралельно взявши під контроль тіньовий видобуток вугілля на тисячах «копанках» у Донбасі.

Гриценко: «Наша держава зникне з мапи Європи, якщо Янукович поведе Україну до Євразійського союзу»

– Якби на президентських виборах переміг Гриценко, то питання куди поїхати 19 грудня не стояло би, – так відповів лідер «ГП» журналістам на запитання щодо того, куди, на його думку поїде Янукович – на Європейський чи Євразійський саміт. – Я був би на саміті Європи, де гарантовано підписав би угоду. Як вчинить Янукович, я не можу сказати. Президент запевнив, що буде там, де потрібно. А я хотів би, щоби він був там, де вимагають інтереси України.

Гриценко переконаний, що Януковичу нема чого робити на Євразійському саміті.

– 20 років ми думали про багатовекторність, а насправді тупцювали на місці. Наші сусіди, в тому числі з колишніх республік СРСР, швидко використали свій шанс і потрапили до Євросоюзу. Зараз у нас також є шанс, – зазначив Гриценко.
Голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони підкреслив, що рух до Євросоюзу – це стратегічне завдання для України.

– Якщо влада зараз закриє європейську перспективу і поведе нас дружними рядами до Євразійського союзу, це може спричинити поділ держави і України зникне в нинішньому її вигляді з мапи Європи. І це без жодних перебільшень! – попередив Гриценко.

Гриценко: «Комітет опору диктатурі став Комітетом опори диктатури»

– Саме тому «Громадянська позиція» вийшла з КОДу, – сказав Гриценко, відповідаючи на запитання. – А сталося це після того, як представники БЮТу і «Фронту змін» підтримали президентський законопроект про парламентські вибори 2012 року. Як виявилося, не всі опозиціонери є справжніми. Я в політиці недавно. Для мене це перший досвід.

У моєму розумінні політика – це чітка постановка завдань і робота на досягнення результату. А не підкилимні ігри, «розводки» чи зради. А тут саме такий випадок. І його побачила вся країна. Окремі опозиційні вожді забули не тільки про опір і про диктатуру, а й навіть про те, що Юлія Тимошенко, Юрій Луценко й багато інших за ґратами. А це ж були перші номери списків, які й привели цих людей до парламенту 2007-го.

Мабуть, бажання знову опинитися у ВР, на думку Гриценка, і змусило Олександра Турчинова й Андрія Кожем’якіна протягнути рішення «за» через фракцію БЮТ«Батьківщина», хоча перед голосуванням Турчинов запевнив, що його фракція не буде голосувати за новий закон про вибори. Але так само проголосувала і значна частина фракції «Наша Україна – Народна самооборона». Тут, на думку Гриценка, зіграли свою роль Микола Мартиненко, Арсеній Яценюк та інші фронтовики.

«Дуже сумно й гидко було дивитися, як опозиціонери та члени «Комітету опору диктатурі» бігали в кулуарах парламенту обійматися та цілуватися з першим віце-прем’єром Андрієм Клюєвим, міністром юстиції Олександром Лавриновичем. А віддтак, узгодивши позиції, вдарили по руках і пішли голосувати, – ділився лідер «Громадянської позиції» – І люди повинні знати про таку їхню поведінку. Треба зривати маски. Як на мене, то дії партійних вождів повинні, в першу чергу, обурювати рядових членів партії.

Гриценко: «Новий закон про вибори дає можливість розігнати парламент»

Це одна із оцінок Анатолія Гриценка нового виборчого закону, негативів у якому значно більше, ніж позитивів. У ньому, зокрема, закладені порушення Конституції – це дозвіл одночасно висуватися за партійним списком і по мажоритарному округу. Адже це заборонено рішенням Конституційного суду. Втім, зазначає Гриценко, Конституційного суду сьогодні не існує, бо він виносить таке рішення, яке захоче Янукович, і коли захоче.

– Це міна сповільненої дії, – попереджає Гриценко. – Цей закон створює можливість розігнати Верховну Раду будь-якого моменту. Механізм простий, той самий, за яким змінювали Конституцію.

Гриценко пояснив, що коли парламент «не сподобається Януковичу», шулери-радники нагадають про рішення Конституційного суду. «І тоді хтось звернеться до Конституційного суду, який мудро думатиме цілу ніч, а зранку скаже: парламент нелегітимний, бо обраний з порушенням Конституції. І все повертається назад», – сказав Гриценко. Він нагадав, що схожий сценарій був реалізований у Казахстані, коли парламент рішенням Конституційного суду розпустили і призначили нові вибори.

– До того ж законопроект писали без опозиції та всупереч інтересам суспільства. Якби вдалося відстояти чинний закон із пропорційною системою – Янукович мав би максимум 20% голосів. А опозиція – понад три чверті в парламенті. Та влада боїться виборів. Ось чому – і в цьому головний обман – вона придумала самовисування. Бо ж кандидатам соромно йти до людей і казати: «Я від Партії Регіонів». А так – начебто ректор, нібито якийсь підприємець чи головний лікар. А насправді – «тушка».

Партійні вожді забули не лише про інтереси країни, а й про інтереси рядових партійців, навіть про депутатів своїх фракцій. Я зрозумів би цей крок опозиції назустріч владі, якби випустили з тюрми Тимошенко й Луценка. Якби ухвалили справді необхідний країні Податковий кодекс – такий, що стимулює підприємництво. Якби прийняли пакет законів, що вичистив би судову систему від кірєєвих, поставив у рамки правоохоронців. Якби, врешті решт, прийняли нормальний бюджет на наступний рік. Нічого з цього не було і близько. А консенсус знайшли довкола того, що мало турбує десятки мільйонів людей, зате дуже пече депутатам, які хочуть лишитися «народними».

Гриценко: «Головна загроза Україні – втрата європейської перспективи і стратегічного запасу, тобто земель сільськогосподарського призначення»

Цікавлячись розбудовою партії «Громадянська позиція», присутні журналісти почули таку оцінку українського політичного середовища:

– Нема в Україні політичної сили, яка мала би понад 10 тисяч активістів. Хоча ПР декларує 1 млн. 400 тис. партійців. Тимошенко перед тим як опинитися в тюрмі назвала цифру 510 тисяч. Тоді як захищати її під Печерський суд прийшли кілька тисяч. Оце і є справжні бютівці. А більші цифри за 10 тисяч – ілюзія, бутафорія або люди, які бігають із партії в партію залежно від того, хто при владі. Партійне середовище в Україні деморалізоване й розбещене. Якщо добре заплатити, то «Регіони» прийдуть із плакатами захищати Тимошенко, і навпаки. На жаль.

А з огляду на те, що Анатолій Степанович не тільки відомий стратег і аналітик, а ще й у минулому міністр оборони та чинний голова парламентського Комітету з питань національної безпеки та оборони, поцікавилися в нього, чи існують воєнні загрози Україні? На це полковник відповів ствердно, але наголосив, що вони не є домінуючими. Головну загрозу для України він зараз вбачає у втраті європейської перспективи та втраті стратегічного запасу держави – земель сільськогосподарського призначеня, які збираються виставити на продаж.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *