Тернистий шлях до миру

погляд політолога

буркут

Перемога Петра Порошенка на президентських виборах не в останню чергу пов’язана із тим, що українці очікують від нього кроків, спрямованих на замирення у Донбасі. Ситуація там лише погіршується. Кількість жертв зростає і виходу з кривавого протистояння поки що не видно. Як зупинити кровопролиття? Існує кілька сценаріїв замирення, серед них найбільш популярних – два. Обидва радикальні.

Перший – суто військовий. Його прибічники закликають кинути на Донбас всю українську армію, вщент розгромити сепаратистів і відновити владу Києва на території Донецької та Луганської областей. Реалізувати цей сценарій можна лише у тому випадку, коли більшість населення регіону підтвердить своєю поведінкою бажання жити в єдиній неділимій Україні.

На жаль, ситуація там інша. Тому спроба реалізувати такий варіант означає лише одне – запеклу громадянську війну. Саме на це провокував Кремль, посилаючи диверсантів на українську територію.

Тому все частіше чути голоси прибічників другого варіанту. Його суть – відпустити Донбас у вільне плавання. Спершуу евакуювавши звідти всіх, хто хоче жити в Україні, щоби врятувати їх від неминучих репресій з боку сепаратистів. Потім припинити військові дії й вивести з Донбасу українські збройні сили. Нарешті, дати можливість місцевому населенню провести законний референдум під міжнародним контролем, де воно матиме змогу вільно самовизначитися.

Йдеться про долю шести мільйонів людей, значна частина яких нині демонструє активне неприйняття всього українського й бажання негайно долучитися до Росії. До речі, Москва не поспішає взяти Донбас до свого складу: вона ще ніяк не може перетравити Крим. До того ж на Донбасі в руках населення перебуває значна кількість зброї, що обіцяє у найближчому майбутньому серйозні проблеми будь-якій владі у цьому краї. Та й тягнути до себе дотаційний регіон, коли виникають економічні проблеми у власній державі, – щонайменше нерозумно.

Зовсім невипадково Путін не визнав Донецьку і Луганську «Народні Республіки» і не кинув на їхню підтримку регулярні частини своєї армії. Зайві проблеми йому не потрібні. Навпаки, масу проблем він хоче створити Україні. Але Києву треба негайно вирішувати всі складні питання, щоб отримати свободу рук у проведенні вкрай необхідних реформ. Порошенко обіцяв уже цього тижня зробити важливі кроки до миру. Мусить виконувати обіцяне. Українці чекають миру, шлях до якого виявився дуже тернистим.

Ігор БУРКУТ

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *