Кого українці готові бачити наступним главою держави

Досліджуючи думку мешканців мегаполісів, команда «Active Group» з’ясувала, кого українці вважають гідним стати наступним президентом. Соціологічне дослідження проводилось у Києві, Харкові, Львові, Дніпрі та Одесі в рамках проекту «Міський омнібус» у червні 2017 року.

За якого з кандидатів в президенти проголосували б жителі найбільших міст України якби вибори відбулися б завтра?

На думку більшості респондентів Львова наступним головою держави можуть стати: Святослав Вакарчук, якого обрали б 8,8% опитаних, Міхеїл Саакашвілі із підтримкою 8,5% мешканців західної столиці або ж Юлія Тимошенко, яка отримала прихильність 5,5% містян.

На протилежному боці України, у Харкові, до трійки потенційних лідерів на президентських виборах потрапив Вадим Рабінович (9%), чинний глава держави Петро Порошенко (8%) і Юлія Тимошенко, що має прихильність 6,7% місцевих виборців.

У Дніпрі ситуація майже така ж, але перша й третя позиції помінялися місцями: Юлія Тимошенко отримала симпатію 10% опитаних мешканців, Петро Порошенко 9%, а Вадим Рабінович – 5,3%

У столиці України Юлія Тимошенко так само отримала найбільшу прихильність респондентів (10,1%). Петро Порошенко у Києві, як і у двох попередніх містах, другий (7,0%), а Вадим Рабінович замикає київську трійку лідерів.

А от у Одесі Вадим Рабінович очолив трійку лідерів президентських симпатій. За нього б віддали свої голоси 9,1% одеситів, у той час як за Петра Порошенка та Юлію Тимошенко 5,5% і 4,7% опитаних відповідно.

Найменше в усіх досліджуваних містах віддали симпатії таким кандидатам як: Олександр Турчинов, Арсеній Яценюк, Юрій Бойко, Дмитро Ярош, Олег Тягнибок, Дмитро Добродомов та Олександр Вілкул.

Про значну невизначеність та політичну необізнаність українців, на думку аналітика Віталія Шедловського, свідчить той факт, що у кожному місті не менше 17% респондентів обрали варіант відповіді «важко сказати». Крім цього, цей факт говорить про значний простір і можливості для нових політичних сил та кандидатів, що можуть вирватись у лідери за рахунок такої значної кількості не визначених.

Необхідно зазначити, що майже кожен п’ятий українець задекларував, що зіпсує бюлетень або взагалі не прийде на президентські вибори. Аналітик певен, що це є прямим доказом зневіри у виборчому процесі пересічними громадянами, а також гострої необхідності у проведенні виборчої реформи в Україні.

Дослідження проводиться щомісяця у Києві, Львові, Харкові, Одесі та Дніпрі у рамках проекту «Міський омнібус». В кожному місті щомісяця опитано не менше 1660 респондентів. Похибка при довірчій імовірності 0,95 не перевищує 2,5%.

Довідково

Проект міських омнібусів компанії «Active Group» розпочався у червні  2015 року. В рамках проекту проводяться регулярні (щомісячні) опитування для декількох замовників із різними завданнями, які спільно його фінансують. В кожному опитуванні є запитання, ініційовані компанією «Active Group» з метою їх подальшої публікації для широкого загалу.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *