Вірус безвідповідальності і байдужості

Учора кількість дітей, хворих на гострий гастроентероколіт, у Чернівцях сягнула 52-х.

Батьки, не турбуйтесь?!.

Від 7 до 13 листопада у 21-му дитячому дошкільному закладі Чернівців зафіксовані захворювання 52 дітей на гострий гастроентероколіт. Із них 28 госпіталізовані до обласної дитячої клінічної лікарні, решта 24 дитини лікуються амбулаторно. Про це повідомила прес-служба МНС України. Втім на місцевому рівні озвучувалися менші цифри.
Стан хворих – середньої та легкої важкості. Причина захворювання встановлюється. Фахівці обласної СЕС розпочали епідрозслідування, здійснюються профілактичні та протиепідемічні заходи. Позавчора у міськраді відбулося засідання протиепідемічної комісії
Найбільше – 9 випадків – зафіксовано в ДУ №9, по 5 випадків у ДУ №№ 52 і 5. Про це повідомив головний лікар міської дитячої поліклініки Іван Хорошенюк. За його словами, остаточний діагноз хворим дітям буде поставлено після результатів бактеріологічних аналізів. Це дозволить встановити й причину захворювання. На його думку, спалах виник через те, що 6-7 листопада у дитсадках міста проводили «Свято осені» з пригощанням малюків фруктами та солодощами, які принесли батьки.
Одразу після спалаху інфекції фахівці МіськСЕС провели весь комплекс належних заходів: були взяті проби продуктів, розпочато перевірки постачальників. Проводиться бактеріологічне та вірусологічне обстеження хворих та контактних з ними осіб, в тому числі персоналу дошкільних установ.
Бактеріологічне обстеження вже пройшли 247 осіб, в т.ч. 139 дітей та 108 осіб з числа персоналу. На бактеріологічне та вірусологічне, фізико-хімічне дослідження взято проби питної води, залишків страв, харчових продуктів, змивів, в тому числі 4 види молочної продукції (сметана, сир, кефір, йогурт), яка постачається у дошкільні заклади.
За словами заступника головного державного санітарного лікаря міста Валерія ВОСТРИКОВА, причиною захворювань дітей може бути як харчовий, так і вірусологічний чинник, що характерне для нинішньої пори року.
– Жодних підстав для стурбованості батьків, діти яких відвідують дошкільні заклади міста, немає. Епідемічна ситуація контрольована, вжиті усі належні заходи, щоби локалізувати можливі чинники захворювання дітей, – наголосив він. Після цієї заспокійливої заяви, яка прозвучала 8 листопада, кількість хворих встигла зрости майже втричі.
Посилено контроль за дотриманням санітарно-гігієнічного режиму. Рекомендовано тимчасово вилучити з дитячого харчування продукти, які не проходять термічної обробки.

Недуга стара чи нова?

Нагадаємо, що півтора місяця тому в Чернівцях уже фіксувався спалах кишкових захворювань серед маленьких відвідувачів дитячих установ. Ясної відповіді про характер та джерело інфекції громадськість так і не отримала. Натомість так само доповідалося про солідний перелік вжитих заходів. Результати очевидні?
За коментарем ми звернулися до виконувача обов’язків головного державного санітарного лікаря обласної санепідемстанції Наталії КЛИМЧУК:
– Цими днями ми отримаємо результати лабораторних аналізів. Та вже зараз з’ясовано, що молочні продукти, які поставляв дитячим установам Чернівецький молокозавод, забруднені кишковою паличкою, рівень якої перевищив допустимі норми в 100 разів. Тож ми заборонили давати їх дітям. Знайдено також відхилення від норми й у ковбасі «Лікарська» та сосисках, які давали дітям у садках. До речі, коли певний період ці продукти возили з «Колоса», проблем не виникало. Річ у тім, що наші вимоги навести лад із тендером так і не були виконані. Сосиски продовжував поставляти дитячим установам «БукСервіс», який їх не виробляє, а тільки фасує. Загалом же ми вимагали і вимагаємо, щоби санітарних лікарів включали до складу тендерних комітетів.
Версію про отруєння дітей тортами, які принесли на свято осені батьки, Наталя Ярославівна одразу ж відкинула.
Те, що отруєння дітей повторилося, наштовхує на сумну думку: подібні випадки починають набувати статусу постійних. І так триватиме, доки громадськість не вилікує наших чиновників від вірусу байдужості та безвідповідальності.
Вл. інф.
P.S. Коли верстався номер, стало відомо, що СЕС закрила Чернівецький молокозавод.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *