Унікальна біда буковинця Юрка

Він єдиний в Україні нездужає на лімфому. І хоча хлопчикові вже тричі видаляли лімфовузли, шанси на одужання є, переконаний лікар Михайло Гнатюк.

Фонд «Подаруй дитині життя», який опікується хворими на лейкемію дітьми, вже вкотре зібрав гроші на їхнє лікування. На ці кошти були куплені препарати і для маленького Юрка Оманії, в якого лімфома. Хлопчик хворіє від вересня нинішнього року. За цей період йому вже тричі видаляли лімфовузли. У дитини унікальна хвороба – єдиний випадок на всю Україну. Але шанси на одужання є!

Маленький Іван Жебчук із остеосаркомою також завдяки фонду отримує хіміотерапію. Та у лікарні, на жаль, немає належного обладнання для такого лікування, тож доводиться їздити до Києва.

Крім того, хіміотерапія є високодозованою, тому дає ускладнення, тож паралельно вимагає препаратів, які підвищують діяльність клітин мозку. А вони недешеві.

За словами Михайла ГНАТЮКА, завідувача відділенням кардіоонкогематології обласної клінічної дитячої лікарні №1, зараз у лікарні перебуває 9 онкохворих дітей. 42% хворих – з Чернівців. Протягом нинішнього року виявлено 16 нових випадків захворювання.

Найголовніша причина недуги – екологічна. Це сумне відлуння Чорнобильської аварії. Бо утворюються такі пухлини, які дуже рідко зустрічаються і погано піддаються лікуванню, іншими словами, вони є дуже серйозними генетичними «поломками».

– Хочемо добудувати блок інтенсивної терапії. Сподіваємося, що обласна держадміністрація та міська рада допоможуть, – розповідає Михайло Гнатюк. – Ми робимо все те, що і столичні лікарі. Але нам, на жаль, не вистачає обладнання. Якби у нас була апаратура, діти не їхали б до Києва чи Львова.

У відділенні кваліфікований та чуйний персонал. Тут, без перебільшення, жоден лікар чи медсестра не залишаються байдужими до страждань малюків. Допомагають усім, чим можуть. А секрет такого ставлення простий: чимало працівників відділення самі перехворіли на таку недугу!

За весь 2008 рік помер один хлопчик. –То був занадто важкий випадок, – з сумом зітхає п. Гнатюк – Ніде у світі з такою хворобою більше 4-х місяців не живуть. Батько хлопчика був ліквідатором аварії на ЧАЕС.

До дня Миколая фонд «Подаруй дитині життя» завіз до лікарні подарунки хворим дітям.
Персонал лікарні та батьки хворих дітей вдячні й працівникам міліції, які щомісяця долучаються до збирання коштів. Натомість, як зауважили медпрацівники, зовсім осторонь такої допомоги опинився «Калинівський ринок»…

Любов ПЛАХІНА, «Версії»

Кожен, у кого небайдуже серце та щира душа, може долучитися до щомісячної акції Чернівецького обласного благодійного Фонду допомоги дітям, хворим на рак та лейкемію «Подаруй дитині життя», заснованого і підтримуваного депутатом обласної ради Францом Федоровичем, звернувшись за адресою:

Чернівці, вул. Гоголя, 12,

тел./факс (0372) 57-31-47

або перерахувавши кошти на
р/р №26002300000612, МФО 356516, ФАКБ «Форум» м. Чернівці

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *