У будинку, де мешкав Брежнєв, оздоровлюються діти

Випускниця чернівецького спеціального дошкільного навчального закладу №36 для дітей із порушеннями опорно-рухового апарату Кіра Продиряйло живе та працює зараз в Америці. Там вона відкрила такий же садочок, який допоміг їй адаптуватися до наступного навчання в школі та майбутнього дорослого життя.

– Наші випускники навчаються в університетах. Зокрема четверо закінчили юридичний факультет, успішно працюють. Одна дівчинка – випускниця медичного училища, продовжила навчання в Буковинському державному медичному університеті. Нині вона має стоматологічний кабінет у Чернівцях, – з гордістю розповідає завідувачка СДНЗ №36 Ольга ГАФІЙЧУК, яка працює тут уже понад 25 років.
Заклад розрахований на 28 дітей, але в установі зараз 37 хлопчиків і дівчаток, з яких дев’ятеро надзвичайно хворі. Виховуються тут і аутисти.

Аутизм – це захворювання, що розвивається у дітей з двохрічного віку та проявляється в специфічних розладах розумової діяльності – порушенні діяльності емоційної сфери зі збереженням інтелектуальної складової мислення.

З дітками займаються 7 вихователів, до речі, за звичайною програмою, як і в інших садочках, 3 логопеди, інструктор із фізкультури, інструктор із ЛФК, масажист, музичний керівник, практичний психолог, соціальний педагог.

– Наше завдання – створити для вихованців домашню атмосферу, а вже на її базі значно легше відбувається лікувально-відновлювальний процес, – розповідає Ольга Веніамінівна. – Бо в усьому іншому – це звичайні дітки, в яких є тільки проблеми з рухом. Тобто вони рухаються, але не так, як інші.

Садок працює цілодобово протягом п’яти днів на тиждень. Крім групових і спальних кімнат, музичного та фізкультурного залів є корекційна зала, 2 логопедичних кабінети, соціально-психологічний тощо.

Утім, за словами пані Ольги, колектив працює не тільки з дітками, а й з батьками. Довірливі стосунки з останніми зміцнюють їхню віру в те, що на дітей з фізичними вадами чекає нормальне життя. Ми переконуємо батьків, що збережений інтелект дозволяє дітям чудово навчатися в загальноосвітніх школах і навіть вишах. Наводимо приклади. А коли в батьків з’являється впевненість у своїх силах і віра в можливу щасливу долю своїх діток, лікувально-відновлювальний процес значно прогресує.

Як наголошувала моя співрозмовниця, їхня робота спрямована на те, щоби діти з фізичними вадами відчули свою потрібність суспільству. Тому їм, найперше, допомагають розвинути здібності та соціальні навички.

– Дуже не розумно і не справедливо поділяти дітей, – сказала на прощання завідувачка. – Це ж звичайні хлопчики і дівчатка, тільки вони частіше граються у лікарів, а ще – знають, як долати свої недуги.

Спецдитсадок розташований на розі вулиць Т. Шевченка та Гулака Артемовського. Як розповідали чернівчани поважного віку, до війни ця споруда належала єврею-кравцю Давиду Сойферу. Та, судячи з архітектурного оформлення і місцезнаходження будинку, Сойфер був не простим кравцем, а майстром, тим кого сьогодні називають кутюр’є. Розповідають, що у нього одягалися найбагатші та найвибагливіші пані та панянки, які й принесли майстру славу та визнання.

Кравець Давид Сойфер покинув свій маєток 1939 року, з приходом Червоної армії. Від 1940 року будинок займала військова комендатура. А 1946 року у ньому зупинявся майбутній перший секретар ЦК КПРС Л. І. Брежнєв.

У 1954 р. приміщення передали дітям. Спочатку тут був садок №6 при облздороввідділі, з 1977 – ДНЗ №30, з 1993 – дитячий садок №1. А від 14 квітня 1997 року у цих просторих кімнатах граються, навчаються та відпочивають дітки з порушеннями опорно-рухового апарату.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *