Туберкульоз не ліквідованій в жодній країні світу

Від туберкульозу в Україні щорічно вимирає населення такого міста, як Новоселиця

– 1995 року Україна перейшла епідемічний поріг туберкульозу.

– 1,4% українців нездужають на туберкульоз.

– Щороку реєструється 40 тисяч нових хворих, 306 – на відкриту форму.

– 10 тисяч наших співвітчизників щорічно помирають від ТБЦ – це перше місце в Європі.

– Щороку в понад 25 тис. сільгосптварин діагностується туберкульоз.

Не обминула ця страшна хвороба і Чернівецьку область. Від 1995 року захворюваність на активні форми органів дихання зросла на Буковині на 21,3%, утричі збільшилася кількість хворих на відкриту форму. На 41,7% – зросла кількість хворих дітей до 14 років.

Небезпека посилюється стійкістю збудника хвороби до протитуберкульозних препаратів і поєднанням з ВІЛ-інфекцією.

Давно минули часи, коли туберкульоз (в народі – сухоти) вважався хворобою найбідніших і соціально неблагополучних верств населення, переважно молодого віку. Він не визнає соціальних рамок, кордонів і вікових категорій.

Джерело інфекції – хвора на «відкриту» форму туберкульозу людина, понад 55 видів тварин, 25 видів птахів, риб, а також заражені продукти тваринного і рослинного походження, грунт, органічні і неорганічні речовини, в яких живуть, розмножуються та зберігаються збудники туберкульозу.

Особливо небезпечним для оточення є невиліковний хворий, який з кашлем виділяє у зовнішнє середовище від 20 млн. до 6 млрд. мікобактерій туберкульозу. Тож від нього може заразитися до 20 осіб.

Туберкульозна інфекція переноситься повітряним, харчовим та контактним шляхом. Найбільш загрозливий – повітряний, він становить 90% усіх випадків зараження. Від кашлю, чхання, в розмові туберкульозні мікобактерії розповсюджуються на відстань до 5 метрів. Дуже важливо в кожному випадку захворювання легенів звертатися до лікаря.

Найхарактерніші ознаки туберкульозу:

– постійна немотивована слабкість, підвищена втомлюваність:

– погіршення або відсутність апетиту, втрата ваги;

– тривала лихоманка до 37,0 – 37,6 градусів С;

– пітливість (переважно вночі), тривалий кашель, задишка, кровохаркання.

Група ризику

Найбільшу ймовірність захворіти на туберкульоз мають люди, які контактують з хворим на активну форму туберкульозу; діти та підлітки, хворі на хронічні недуги носоглотки, легенів, цукровий діабет тощо, такі, що часто застуджуються; алкоголіки, наркомани, курці; особи, які погано харчуються, перебувають у стресових ситуаціях та несприятливих екологічних умовах; хворі на виразку шлунку або 12-палої кишки; інфіковані ВІЛ або хворі на СНІД.

Виявити вчасно

Найбільш поширені методи виявлення хворих на ТБЦ – щорічне флюорографічне обстеження дорослих та проби МАНТУ дітям та підліткам.

Обов’язково проходять щорічну флюорографію медики, особи, що працюють з дітьми, у закладах торгівлі, громадського харчування, комунального обслуговування.

Особливо важливо це для людей з групи ризику. На жаль є люди, які не слідкують за своїм здоров’ям, не проходять флюорографічне обстеження більше 2 – 5 років, а потім лікарі виявляють хворих із занедбаними формами туберкульозу, які важко піддаються лікуванню.

При масовому флюорографічному обстеженні всього населення (раз на 2 роки) в районах виявляється удвічі більше хворих на туберкульоз, ніж в інші роки.

Профілактика

Найдієвіший захід профілактики туберкульозу в дітей – профілактичні щеплення вакциною БЦЖ. Первинне щеплення проводять у пологових будинках здоровим доношеним новонародженим дітям на 3-5 день життя. Ревакцинації підлягають здорові діти з негативною пробою Манту у 7 та 14 років.

На телебаченні та у пресі з’являються публікації про її шкідливість для дітей. Але це – хибна і навіть шкідлива думка. Туберкулінодіагностика – або проба Манту – проводиться серед дітей і підлітків для раннього виявлення туберкульозу та своєчасного проведення лікування. Результати проби оцінюють через 72 години.

Масову туберкулінодіагностику проводять дітям від 12 місяців і повторюють щорічно, незалежно від результатів попередньої проби. Перед проведенням туберкулінової проби дитину оглядає лікар-педіатр, вимірює температуру і в разі відсутності протипоказів дає дозвіл на проведення проби. 2008-го через відмови батьків значно скоротилося охоплення дітей туберкулінодіагностикою і складає 940,6 на тисячу потрібних. Ускладнень не зареєстровано.

Щоби убезпечити своїх дітей від туберкульозу, не відмовляйтесь від проведення профілактичних щеплень. Захворюванню краще запобігати, ніж потім лікувати!

Людмила ЗАВ’ЯЛОВА, завідувач відділення профілактики туберкульозу ОблСЕС

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *