Третина буковинців – хворі

Троє з чотирьох буковинців повідомили, що протягом останніх 12 місяців хворіли і зверталися за медичною допомогою. Серед них 86% зазначили, що зверталися до поліклініки (крім стоматолога), 10% – до стоматолога у державній медичній установі, 8% – до сімейного лікаря в поліклініці, 5% – до приватного стоматолога, 4% – до платної медичної установи, 2% скористалися швидкою медичною допомогою, 1% хворих звернувся до народного цілителя, знахаря, екстрасенса. Половина буковинців вказали, що причиною звернення до лікаря були хвороби або проблеми зі здоров’ям, 44% – для профілактичного огляду, 2% – з приводу травм і нещасних випадків, ще 2% – через необхідність поновлення рецептів або з адміністративних причин.

Один з чотирьох мешканців області повідомив, що має хронічні захворювання або проблеми зі здоров’ям. Найбільш поширені – гіпертонія та серцеві захворювання, про наявність однієї з цих хвороб повідомив майже кожний третій. Один з шести хворіє на артроз або артрит (у т.ч. ревматоїдний), кожна 8-ма особа – на хронічний бронхіт або емфізему легенів, кожна 11-та має виразку шлунка або 12-палої кишки, а кожна 15-та  – потерпає від діабету.

В 99% домогосподарств області останні 12 місяців хтось потребував медичної допомоги, придбання ліків чи медичного приладдя, проте, більше чверті з них не змогли задовольнити свої потреби. Основна причина недоступності медичної допомоги – занадто висока їхня вартість.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *