Смерть на фізкультурі:

гострий тромбоз та інфаркт спричинила інфекція

Леонід ШВИГАР
Леонід ШВИГАР

За останній місяць в Україні сталося кілька раптових і безглуздих смертей дітей у школах на уроці фізкультури. Новоселиця, Запоріжжя, Луцьк, Львівська область і навіть сусідня Росія! Що ж стало причиною цих трагедій?
Леонід ШВИГАР, кандидат медичних наук, асистент кафедри педіатрії та медичної генетики БДМУ, дитячий кардіолог має на це власну точку зору. І власне бачення того, як уникнути подібних трагедій.

Інфекція – причина усіх бід

– Усі ці трагічні смерті мають дещо спільне. Під час канікул рухливість дітей зменшилась, бо нинішні учні проводять дозвілля переважно за комп’ютерами та телевізорами. А на уроках фізкультури фізичне навантаження значно зростає. Усі зазначені діти померли від серцевої недостатності: гострий тромбоз або інфаркт міокарда. Оскільки в дітей стінки судин ще доволі еластичні, вони й не померли відразу, а спочатку втратили свідомість.
Що ж спричинилося до цього? Як відомо, ускладнення на серце дитини дають інфекції – тонзиліт, аденоїдит, отит і навіть банальний карієс.
Потрапляючи до серця через лімфатичну й венозну системи, інфекція призводить до того, що на поверхні травмованого при пролапсі (прогинанні) мітрального клапана на стінках незакритого овального отвору та на додаткових хордах (перетяжках) шлуночка можуть виникати бородавчасті формування (ендокардит). З часом це спричинює формування тромбів та емболів, які здатні через серце потрапляти до загального кола кровообігу. А звідти вони знову ж таки потрапляють до серцевих судин чи судин мозку, де закупорюють ту чи іншу судинну гілочку. І причина для інфаркту та інсульту готова. Отже, пролапс мітрального клапану, додаткова хорда, незакритий овальний отвір та інші хвороби серця ускладнюються бородавчастим ендокардитом через зіпсовані зуби, запалені мигдалини чи лімфовузли і навіть через гнійнички на шкірі.

Уявіть собі кульку (тромби чи бородавки), що котиться трубою, яка поступово звужується. Врешті-решт кулька застрягне і неможливо буде її навіть витягнути. Таке може відбутися і в організмі людини. Після цього настає смерть. Бо серце – це насос, який ламається, а судини – труби, що доставляють до кожної частини організму поживні речовини та кисень.

Я переконаний, що саме малі форми дисплазії сполучної тканини, які могли на фоні хронічних стрептококових інфекцій ускладнитися формуванням бородавчастого ендокардиту, і призвели до смертей дітей у школах.
На Буковині кожна 3-я дитина має карієс, кожна 4-та – аденоїдні вегетації. Щоби позбутися хронічної інфекції при неефективності консервативного терапевтичного лікування, необхідно скористатися хірургічним методом, тобто повністю видалити мигдалини. Якщо цього не зробили, то після кожного захворювання треба обов’язково робити ревмопроби. Коли в аналізі (ревмопробах) виявляються зміни, такій дитині потрібне додаткове лікування.

Країна інвалідів?..

– А чи не варто переглянути спортивні нормативи, установлені ще в радянські часи? Союзі?
– Якщо всіх звільняти від фізичного навантаження – залишиться країна інвалідів. Не фізкультура є причиною бід. Навпаки, батькам треба звертати увагу на здоров’я дитини, особливо тих дітлахів, які страждають на хронічні інфекції. Не треба чекати, доки випаде хворий молочний зуб. Його треба лікувати. За кордоном жодна фірма не страхує здоров’я людини, доки вона не вилікує всі інфекційні захворювання.
Необхідно поглиблено оглядати дітей у кінці навчального року, перед канікулами. А потім планувати з сімейними та шкільними лікарями програму їхнього оздоровлення.
Зауважу: кожна дитина повинна мати індивідуальний графік оздоровлення. Відтак восени, перед навчальним роком, дитину треба ще раз оглянути і з’ясувати, чи виконані рекомендації.
Діти ж з пролапсом мітрального клапану, додатковою хордою, незарослим овальним отвором – а таких понад 45% – повинні двічі на рік обстежуватися в лікаря-кардіолога. Допускати таких дітей до занять фізкультурою можна тільки після огляду спеціаліста.
З іншого боку, школа повинна розробити план занять для дітей, яким забороняються великі фізичні навантаження. Проблема в тому, що в нас немає професійного відбору дітей по групах з різними патологіями.

Про «букет» причин трагедії та профілактику

– На жаль, зараз підростає хворобливе слабке покоління, яке народилося після Чорнобильської трагедії. Дуже негативно впливає їжа – модифіковані продукти, контролю за якими в Україні немає, а також хімізація навколишнього середовища – пластик, анілінові фарби тощо.
Крім того, є багато чинників, які впливають на організм ще до народження. І смерті не припиняться, а, може, й збільшаться, коли людство не навчиться розумно «обдурювати природу». І тут найголовніше – профілактика.
Будуть діти здорові чи ні – безперечно залежить від батьків. Бо тільки вони можуть щоденно відстежувати здоров’я своєї дитини. І дорослим, і дітям необхідно вести здоровий спосіб життя. І пам’ятати, що життя – це рух. Тому батькам не варто дозволяти дітям довго сидіти за комп’ютером, натомість привчити їх до ранкової гімнастики.

Любов ПЛАХІНА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *