Реабілітують, як у Швеції

Жінкам, які перенесли операцію з видалення молочної залози, у Чернівецькому онкодиспансері пропонують безкоштовну реабілітацію за шведською методикою. Спеціальний апарат виконує лімфо дренаж і усуває найпоширеніше післяопераційне ускладнення – лімфодему.

10736107_723154644445798_447682678_n

До спеціалізованого кабінету реабілітації лімфодем, як правило, звертаються жінки з серйозною проблемою: після видалення молочної залози рука з цього боку набрякає і болить. Це створює не лише косметичний, а й фізичний дискомфорт.

– До нас звертаються різні пацієнти: у деяких рука починає боліти і набрякати одразу після операції, в інших проблема ця виникає через три-чотири роки. Усе залежить від способу життя і навантажень на руку, – каже Орися Труфин, медсестра кабінету реабілітації. – Лімфодренаж покращує відтік лімфи у глибоких судинах. Це як масаж повітрям. Процедура приємна і зовсім безболісна.

Курс лікування триває шість тижнів. Як правило, за цей час хвору руку вдається наблизити до розміру здорової.

– Спеціальний апарат для дренажу лімфи нам подарували шведи. Вони ж навчили медсестру кабінету реабілітації, як із ним працювати, – розповідає Галина Іванчук, заступник головного лікаря Чернівецького обласного онкологічного диспансеру з медсестринства. – Від шведських колег ми отримали й усі матеріали для бандажування хворої руки. Тож маємо змогу працювати за шведською методикою.

Олена ТИМОФІЙЧУК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *