Рак можна і треба перемогти

4 лютого, людство присвятило боротьбі з онконедугами. Він так і називається – Всесвітній день боротьби з раком. Його мета – підвищити рівень інформованості населення про це захворювання, привернувши увагу до попередження, виявлення та лікування цієї недуги.

Слово «рак», як правило, в усіх викликає страх. При цьому дуже невелика кількість людей дійсно розуміє значення цього слова. Можливо, причина страху криється саме в необізнаності. Адже відсутність знань породжує в нашій уяві химерні, жахливі картини…

Таємничу завісу з цієї смертельно небезпечної недуги зніме доцент Буковинського державного медичного університету Сергій КРАВЧУК.

Ще давні римляни назвали латинським словом «cancer» (рак) невиліковну виразку, що розростається і нагадує за формою краба. Більш пізній термін «онкологія» походить від грецького слова «onkos» (пухлина) і застосовується до тієї частини медичної науки, яка займається пухлинами.

Як бачимо, рак – не нова хвороба. Одним з перших її описав давній грек Гіппократ – лікар, який заклав основи сучасної медицини. Ось що читаємо в нього про рак молочної залози: «У жінки з Абдери розвилася карцинома грудей і через сосок виділялася серозно-кров’яниста рідина. Коли виділення припинилися, жінка вмерла». Рак молочних залоз посідає одне з перших місць у структурі онкопатології в жінок .

Мовою статистики

За останні 100 років за рівнем захворюваності та смертності онкопатологія перейшла з 10-го місця на 2-ге, поступаючись тепер лише хворобам серцево-судинної системи. Онкологічна захворюваність зростає в усьому світі. Порівняно з серединою минулого століття, вона зросла майже на 50%.

За прогнозами Всесвітньої організації охорони здоров’я, до 2020 року онкопатологія вийде на перше місце.

В Україні за останні десять років кількість хворих на рак зросла на 25%. Онкологічна захворюваність стабільно зростає на 2,6-3% за рік. І продовжує «молодшати», тобто, вражає все більше молодих людей. Тепер рак зустрічається вже навіть у дітей.

Раку можна протистояти

До того ж, така тенденція спостерігається в усьому світі. Це пояснюється багатьма чинниками. Серед основних причин –

■ забруднення навколишнього середовища,
■ постаріння населення,
■ тютюнопаління,
■ зловживання алкоголем,
■ малорухомий спосіб життя.

Тож виникненню раку майже в половині випадків можна було б запобігти за допомогою таких норм здорового способу життя, як:

■ Обмеження доступу до паління та алкоголю дітей і боротьба із цим явищем у дорослих.
■ Фізична активність.
■ Вживання збалансованої, здорової їжі і чистої води.

Діагноз «рак» – це смертельний вирок тільки на пізніх запущених стадіях хвороби. У випадку ж своєчасного виявлення сучасна медицина виліковує онкохворих у переважній більшості випадків. Тому одним з важливих факторів запобігання сумним наслідкам цієї хвороби є знання симтомів раку і проходження своєчасних профілактичних діагностичних обсте

Симптоми хвороби

Припухлість – найпомітніший прояв раку. Поява будь-якої, навіть незначної за розмірами припухлості неминуче привертає увагу. Коли вона розташована в глибині тіла, на це може піти якийсь час, якщо ж вона локалізується в шарі шкіри або поблизу неї, її легко виявити, наприклад, під час прийому душу. Найчастіше пухлини розвиваються малопомітно і спочатку абсолютно безболісні.

Різні види раку дуже відрізняються за швидкістю зростання пухлини. Деякі з них розвиваються роками, інші можуть виникнути за кілька днів. Якщо пухлина утворюється всередині будь-якої структури, наприклад, у груді або в кишечнику, і росте дуже повільно, вона може протягом кількох років залишатися непоміченою.

Непрохідність може виникати в кишечнику, дихальних та сечовивідних шляхах, кровоносних судинах. Спазм м’язів кишкової стінки може призвести до появи болю в животі і кишкових розладів, які варіюються від діареї до запору. Можливі нудота, втрата апетиту та в деяких випадках блювота.

Стиснення сечівника при раку простати призводить до істотного затруднення спорожнювання сечового міхура, як наслідок, він звільняється не повністю і хворий відчуває часті позиви до сечовипускання.
Якщо пухлина розвивається в легенях і захоплює основні дихальні шляхи або тканини поруч, це може спричинити задуху або стійкий сухий кашель. Через руйнування дихальних шляхів у мокротинні, що виділяється при кашлі, може з’явитися деяка кількість крові.

Кровотеча. Рак – тільки одна з численних можливих причин незвичних кровотеч. Наприклад, виділення менструальної крові – абсолютно нормальне явище, але кровотеча після настання менопаузи, безумовно, вимагає обстеження. При раку шийки матки можливі нерегулярні кровотечі, але можуть з’явитися й інші симптоми, такі, як біль або виділення.

Біль. Онконасторогу має викликати й постійний біль, який може свідчити про серйозну проблему зі здоров’ям.

Стійкість симптомів: Симптоми, що не зникають протягом певного часу, особливо, ті, що прогресують, служать показом до обстеження. Їхня наявність повинна викликати у людини занепокоєння і стати приводом для звернення до лікаря.

Діагностика

Останнім часом зросла роль діагностичної радіології у практичній охороні здоров’я. Сьогодні до 80% діагнозів у клінічній практиці ставиться на основі даних променевих методів дослідження, що зумовлюється як їхньою великою діагностичною цінністю, так і нетравматичністю.

До таких методів дослідження відносять рентгенографію – рентгенографічне обстеження органів грудної порожнини та кісток, мамографію – рентген молочних залоз, ультразвукове дослідження органів черевної порожнини і таза, комп’ютерну томографію органів грудної, черевної порожнини і таза, магнітно-резонансну томографію головного мозку, хребта та суглобів, радіонуклідне дослідження. Усі ці методи променевого дослідження доступні мешканцям Чернівців.

Направлення на обстеження дає лікар поліклініки. Зі скаргами, про які йшлося, можна звертатись до поліклініки за місцем проживання або одразу ж до поліклініки Чернівецького обласного онкологічного диспансеру.

У відділенні променевої діагностики Чернівецького онкодиспансеру, окрім рентгенапаратів, мамографа, апарата УЗД, є також і сучасний двоспіральний комп’ютерний томограф. Для вивчення за його допомоги будь-якої ділянки тіла достатньо 10-15 сек, що легко переносять усі обстежувані.

У нас застосовується також сучасна лабораторна діагностика. Обстеження проводять висококваліфіковані лікарі Чернівецького онкодиспансеру та співробітники кафедри онкології та радіології Буковинського медуніверситету.

Лікування

В разі виявлення пухлини наші лікарі застосовують усі сучасні та дієві методи лікування раку, які вживаються в усьому світі: хірургічний, променевий та хіміотерапевтичний. Завдяки сучасним комбінованим і комплексним методикам виліковується значна частина хворих на рак, іншим продовжується життя часто на багато років, що теж є вагомим результатом лікування.

Діагноз раку – не вирок. Ми спостерігаємо багато випадків повного одужання від раку наших пацієнтів навіть на пізніх стадіях хвороби. Але краще не ризикувати і при перших ознаках недуги, не зволікаючи, якомога швидше звернутись по кваліфіковану медичну допомогу. І ще одна порада: не займайтесь самолікуванням, бо це, як правило, призводить до задавнених стадій раку і погіршення результатів лікування.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *