Рак грудей буває й від надмірного вживання кави

Мамологи кличуть буковинок на обстеження

Практично через день одна з буковинок чує страшний діагноз: «рак молочної залози». Тільки від початку 2014 року до кабінету онколога-мамолога Чернівецької обласної онколікарні звернулися 4200 жінок. У 121-ї з них виявили рак.

– На жаль, 36 жінок звернулися вже із задавненими формами хвороби – ІІІ-IV стадії. Проте рак молочної залози має один бонус: він піддається лікуванню навіть на пізніх стадіях. Серед моїх пацієнток є такі, які живуть 20-30 років із раком ІІІ стадії і почуваються прекрасно, – розповідає Юрій Церковний, головний позаштатний онколог-мамолог Департаменту охорони здоров’я та цивільного захисту населення Чернівецької ОДА. – Якщо хворобу вдається «упіймати» на І або ІІ стадії – це запорука цілковитого одужання.

– Чому жінки звертаються запізно?

– Рак підступний тим, що не болить. Навіть на ІV стадії. Тому, відчуваючи ущільнення в молочній залозі, сподіваються, що минеться. Та, на жаль, це та хвороба, яка самостійно  не минає!

– У якому віці жінки найчастіше хворіють на рак грудей?

– Ця недуга віку не обирає. Серед пацієнток є 22-річні  – й такі, яким далеко за 70. До речі, що молодша хвора, то важче рак лікується. Організм молодий, обмінні процеси пришвидшені, тому хвороба активніше прогресує.

– Юрію Васильовичу, яка ж причина виникнення раку молочної залози?

– Найперша причина – стрес. Дуже часто виявляємо рак у жінок, які пережили серйозну сімейну трагедію – смерть близької людини, розлучення, проблеми з дітьми тощо. Друга – неправильне статеве життя. Ми, мамологи, не радимо кохатися у презервативах. Запобігати небажаній вагітності краще за допомоги спіралі, гормональних таблеток тощо.

Ще одна причина раку грудей – відмова жінки годувати дитину груддю. Для здоров’я самої жінки вигодовувати дитину грудним молоком слід до року.

А ще – не пийте багато кави. Вона впливає на загальний обмін речовин і теж може спровокувати новоутворення!

– Як виявити рак?

– Перш за все – взяти за звичку щомісяця самообстежувати груди. Якщо жінка сама виявила ущільнення, варто негайно звернутися до районного онколога, мамолога, гінеколога або хірурга. Вузькі спеціалісти спрямують на додаткові обстеження – УЗД або мамографію. Якщо діагноз підтверджено, треба негайно лікуватися. В онкодиспансері ми використовуємо чотири методи лікування раку молочної залози: хірургічний, променевий, хіміотерапевтичний і гормональний. Своєрідний бонус цієї локалізації раку – він менше за інші дає рецидиви. Тобто, пролікувавшись один раз, жінка може до кінця життя не згадувати про цю хворобу. Тож від раку не треба ховатися, його треба лікувати.

Олена ТИМОФІЙЧУК, «Версії»   

Щороку діагноз «рак грудної залози» виставляють 5-6-ти буковинським чоловікам. Причиною цього захворювання в них стає порушення гормонального фону. Лікується рак грудної залози у чоловіків так само, як і в жінок. Головне – не зволікати.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *