Правда та міфи про… набряки

Найбільш поширені міфи стосовно нашого здоров’я пов’язані саме з цим явищем.

Середньостатистичній людині на добу потрібно 1,5-2 л води. Це не означає, що треба випивати 8 склянок води. Адже значна кількість води потрапляє до організму разом з їжею.

Солі здорова людина повинна вживати не більше 8 г ( чайна ложка без «верху») на добу, тим, хто потерпає від серцево-судинних захворювань – не більше 5 г.

Кардіологи рекомендують готувати їжу з невеликою кількістю солі і не досолювати її після приготування.

МІФ 1: Набряки з’являються в тих, хто багато п’є і вживає солене

Це не зовсім так. Насправді декому без жодної шкоди можна випити 3-5 л рідини на день, а в інших від пари склянок води руки-ноги набрякають. До речі, не так вже й вірно, що набряки виникають через надмірне вживання солінь. Усе це – лише провокуючі чинники.

Найголовніше, що треба знати: у здорової людини набряків бути не повинно! Надлишок солі виводиться нирками і не затримується в організмі. Те ж стосується й води: рідина виводиться і не затримується у тканинах.

Тож поява набряків – це завжди ознака певного розладу в організмі і привід для звертання до лікаря.

МІФ 2: Найпоширеніша причина набряків – хворі нирки

■ Набряки ніг найчастіше виникають через периферійну венозну недостатність внаслідок порушення в системі венозних клапанів ніг. Кров, неспроможна повністю повернутися до серця, застоюється в ногах.

■ На другому місці – набряки через хронічну серцеву недостатність та інші серцево-судинні захворювання. Саме в таких випадках лікарі рекомендують обмежити вживання солі, бо надлишок натрію в крові призводить до затримання рідини і підвищення артеріального тиску. Підвищується навантаження на серце, кров «не встигає» рухатися і застоююється в органах, виникають набряки.

■ Захворювання нирок (нефрит, цукровий діабет тощо) на третьому місці серед поширених причин набряків. Саме ниркові набряки найчастіше «відбиваються на обличчі». Тож коли набряки на обличчі, зокрема, довкола очей, виникають часто, то треба не вдаватися до компресів з чаю або різноманітних косметичних масок, а звернутися до лікаря.

МІФ 3: Сечогінні чаї – найпростіший засіб від набряків

Це абосолютно не вірно! Будь-які самостійні спроби регулювати кількість рідини в організмі можуть призвести до руйнівних наслідків – порушенням серцевого ритму, судом тощо. Тож, перш ніж приймати сечогінні збори, біологічно активні добавки чи традиційні лікарські діуретики (сечогінні препарати), обов’язково порадьтеся з лікарем.

МІФ 4: Петрушка виводить зайву воду з організму

Дійно, існують такі продукти та напої, що містять багато калію та фітохімічних речовин і впливають на відновлення правильного натрієво-водного балансу в організмі. Чутки відводять таку роль чорному або зеленому чаю, відвару ромашки з лимонним соком, свіжим огіркам, спаржі, селері, баклажанам, петрушці, коріандру, кардамону. Однак насправді значення перелічених продуктів у регулюванні води в організмі надто перебільшене.

Насправді сечогінну дію мають морси з журавлини та брусниці, а також, хоч це може здаватися дивним, кава (але не більше 1-2 чашок на день). І знову-таки – порадьтеся з лікарем.

Додаткові поради:

Як приготувати морс:

■ 300-500 г ягід (свіжих чи заморожених – за сезоном) залити 2 л холодної води, довести до кипіння, зняти пінку, зняти з вогню, охолодити, процідити. Ягоди брусниці тверді, тож знявши з вогню, треба їх розчавити в гарячому вигляді, а проціджувати – в холодному. так само можна готувати й шипшину. Влітку можна ставити в холодильник і вживати як охолоджувальне.

■ До склянки гарячої кип’яченої води додати 1 ст.л. відповідного варення чи розтертих з цукром ягід, добре розмішати, охолодити, процідити.

Як зарадити хворим ногам:

■ Еластичне бинтування та спеціальні панчохи підтримують хворі судини і не дають застоюватися крові.

■ Підкладайте під ступні валік або подушку: це сприятиме відтоку крові.

■ Купання або негарячі ванни: у воді сила ваги послаблюється і кров менше застоюється у венах.

■ Щоденне миття ніг негарячою водою: знімає з них набряки й втому.

■ Менше стійте або сидіть нерухомо – обов’язково щодня ходіть пішки не меше півгодини. За стояння чи сидіння різні групи мязів ущемлюють судини ніг, збільшуючи набряки. Скорочення м’язів при ходінні стає свого роду «насосом», що витискає кров з вен нижніх кінцівок, зменшуючи венозні застої.

Лідія КОСТИНСЬКА, порадниця «Версій»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *