Підошва з гуми – ідеальне місце для розмноження бактерій

PtdTbnU4Is4

Найшкідливіше для людини взуття, на думку фахівців, – гумові шльопанці. Хоча для багатьох вони здаються найпрактичнішим видом взуття влітку – і не лише на пляжі, але й на вулицях міста. Та медики застерігають, що капці з двома перетинками не забезпечують нормальну підтримку ступні, додають напруги на ахіллесові сухожилля та призводять до розтягнення литкових м’язів. А це своєю чергою у більш віддаленій перспективі призводить до проблем зі спиною та суглобами.

Через тонку підошву капців контакт поміж ступнею та землею робиться тіснішим: ми й самі помічаємо підошвою кожний камінець на дорозі. А це загрожує нам не лише потертостями чи натоптишами на підошвах, але й негативно впливає на суглоби та кістки. Ми навіть не помічаємо, що через відсутність задньої частини докладає більших зусиль до утримання взуття на нозі, «несемо» їх на підйомі ступні. Це елементарно псує ходу і може призвести до втрати рівноваги та вивихів ступні.

Якщо хтось має «шишки» на пальцях ніг, таке взуття може тільки загострити їхній стан. До того ж, перетинка між пальцями у шльопанцях – головна причина подразнень та осередок проникнення різних інфекцій. Оскільки це взуття не захищене від пошкоджень, ми ризикуємо отримати ще й порізи чи подряпини на ступнях.

Чи варто ходити вулицями босоніж?

Якщо пораните ногу камінчиком або склом, туди потрапить інфекція і почнеться зараження. Без рани жодної зарази нога не підчепить. Вулиця – це не те місце, де гуляє грибок: ним можна заразитися тільки в басейні, лазні, душових, на дерев’яних пляжах та в інших громадських місцях, де люди зазвичай ходять босоніж.

Головна небезпека криється в іншому – в носінні кросівок, черевиків чи кед на босу ногу. Шкіра в такому взутті (навіть якщо вона з тканини) абсолютно не дихає. Це загрожує аж трьома великими проблемами.

Загострення грибка: Часто буває, що він є, але на початковій стадії абсолютно непомітний. У закритому взутті для нього створюються тепличні умови.

Мозолі: нога пріє й постійно треться об взуття. Нічого страшного, але й приємного мало. Легко отримати, та важко позбутися.

Подразнення від надлишку рідини на шкірі: коли шкіра не може увібрати або вивітрити піт, з’являються почервоніння.

Оптимальний варіант у спеку – носити сандалі чи босоніжки. Максимум, що вам загрожує, – це мозолі від ремінців.

Коли ж ви все-таки надаєте перевагу шльопанцям – принаймні мийте їх щоразу з милом. Босоніжкам це теж не завадить…

Кросівки ж залиште для занять спортом чи піших прогулянок. Щоразу звільняйте їх від бруду та піску і час від часу періть. 

Як випрати кросівки

Усі виробники спортивного взуття – без винятку! – не рекомендують прати кросівки у пральній машині. До того ж рекомендують прати їх з милом, бо порошок містить абразивні речовини й сприяє швидкому зношенню кросівок.

Перемо вручну

*Виймаємо шнурки та устілки. Витрушуємо пісок і дрібні камінчики, змиваємо великий бруд, намилємо й кладемо на 10-20 хв. у теплу воду. Шнурки та устілки також намилюємо й кладемо до тазу із кросівками.
*Великою м’якою щіткою перемо кросівки та устілки з усіх боків.
*Добряче ополіскуємо теплою водою та кладемо сушитися у сухе провітрюване місце, куди не сягають сонячні промені.

У пральній машині

* Виймаємо шнурки та устілки, змиваємо кросівки протічною водою, аби позбутися камінчиків, піску та великого бруду.
* Шнурки краще випрати все ж таки руками, а устілки кладемо в машинку разом із взуттям, але не в середині його

Придбайте спеціальний мішок для прання взуття – або скористайтеся старою наволочкою, в якої зав’яжіть отвір.
*Вимикаємо в машинці віджим та сушку: це сильно деформує взуття.

*Обираємо малі цикли прання або, якщо є, спеціальну функцію для прання взуття.

*Температуру ставимо не більше 40°
*Не періть у машинці більше за одну пару взуття

* Користуйтеся гелями для прання.

*Розправляємо кросівки й кладемо сушитися у сухе провітрюване місце, куди не сягають сонячні промені.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *