Передінфарктний стан – на обличчі

або Як за зовнішнім виглядом визначити хворобу

За рисами обличчя можна передбачити, наприклад, інфаркт міокарду. Найбільш прикметна діагностична ознака ймовірної серцевої «катастрофи» – порушення чутливості, аж до оніміння шкірної зони між підборіддям і нижньою губою. Якщо від цієї зони піднятися вище, то глибока зморшка між губою і носом свідчить про дефект серцевого клапана.

Серцева недостатність, що починає розвиватися, проявляється на обличчі тим, що періодично синіють губи. Якщо ви помітили таке за собою, це серйозна причина для того, щоби звернутися до лікаря.

Важлива ознака підвищеного навантаження на серце і органи кровообігу – глибока подовжена носо-губна складка з обох боків. Про невроз серця свідчить вузька спинка носа.

Червоний горбистий ніс з прожилками кровоносних судин «промовляє» про високий артеріальний тиск. Низький же артеріальний тиск часто відбивається синьо-червоному забарвленні носа.

Про серцеві захворювання нагадає синьо-червоне забарвлення крил носа, а про порушення кровообігу, – блідість вушних раковин з характерним восковим відтінком.

Важлива діагностична зона – скроня. Скажімо, зігнута скронева артерія з різкими контурами, що виступає під шкірою, у поєднанні з періодичним почервонінням обличчя вказують на часте і різке підвищення артеріального тиску. В таких людей висока ймовірність гіпертонічного кризу.

Однією з ознак серцевих проблем можуть служити і щоки. Коли запала ліва щока, можна запідозрити серцеве захворювання. Непрямою ознакою раннього порушення кровообігу в молодому віці є передчасне посивіння волосся.

На схильність до захворювань серця вказує коротка шия. Окрім проблем із серцем, для володаря короткої шиї цілком реальною є загроза раннього склерозу судин головного мозку та інсульту.

Про серйозні проблеми зі здоров’ям можуть свідчити і численні так звані «косметичні недоліки» на обличчі. Скажімо, мішки під очима, а також набряки свідчать про можливі проблеми з нирками або зі щитовидною залозою.

Про цілий комплекс захворювань «розкажуть» і темні кола під очима, які раптово з’являються і довго не проходять.

Поради лікаря

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *