Новий рік – не свято переїдання

Одна година – одна доза алкоголю

Новорічно-різдвяні свята – це не лише подарунки, ялинка і мандарини, а й неабияке навантаження на шлунок: салати з майонезом, смажене м’ясо, солодощі та алкоголь… Більш витривалі завершують святкування із важкістю в животі, слабші – з гастритами, виразками, дехто навіть у реанімації. Як запобігти цьому і не перетворити свята на джерело недуг, запитали у Віри ЧЕРЕВАТЕНКО, завідувачки гастроентерологічного відділення Чернівецької лікарні швидкої медичної допомоги.

– Оскільки щільна й пізня новорічна вечеря – тяжке випробування і для травної системи, і для цілого організму, раджу повечеряти трохи раніше, приблизно о 20:00 чи 21:00. А до святкового столу і традиційного шампанського подати легкі закуски, –  радить Віра Череватенко. – Опівночі краще смакувати тим, що швидко перетравлюється. Наприклад, салати, варена або подрібнена їжа.

– Але ж ми так звикли до смаженого, гострого й перченого на новорічному столі…

– Не починайте частування з жирних страв: жири знижують секрецію шлункового соку та уповільнюють травлення. Це допоможе вашому організмові максимально швидко засвоїти все вжите й позбавить млявості після застілля. Краще з’їжте сирі овочі – вони допоможуть переварити незвичну їжу, а рослинна клітковина, що міститься в них, зв’яже більшу частину речовин, які можуть спричинити розлад травлення. Куштувати незнайомі страви слід дуже обережно: навіть якщо щось здалося надзвичайно смачним, краще обмежитися «дегустаційною» порцією.

– Як порадите вживати алкоголь?

– Я висловилась би словами Омара Хайяма: випити можна, але треба знати з ким, де і скільки. Не змішуйте різні алкогольні напої, дотримуйтеся золотого правила: пити не більше однієї дози алкоголю на годину. Одна доза – це 180 мл вина, або 360 мл пива, чи 30 мл міцного напою.

Однією з причин похмільного синдрому є зневоднення організму. Тож на кожну дозу алкоголю випивайте склянку води.

А як порадите «оживити» свій травний тракт після новорічно-різдвяних свят?

– Після тривалого застілля, як правило, дається взнаки підшлункова залоза. Виникають болі в лівому боці, нудота, можлива блювота, живіт повний газів. Це перші ознаки ураження підшлункової залози. Для відновлення її роботи потрібні ферментні препарати («мезим», «фестал» тощо). Вони нормалізують травлення. Варто також відмовитися від спиртного і дотриматися дієти: їсти відварене (парове) м’ясо, рибу, яйця і молочні продукти. Необхідно вживати більше овочів, фруктів і пити багато рідини (1–1,5 л на день). Корисно також два рази на тиждень влаштовувати розвантажувальні дні.

– Чи варто відмовитися від солодкого, аби скинути зайві кілограми, які набрали під час святкування?

– Зовсім відмовлятися від солодкого не варто. Узимку організму необхідний серотонін для гарного настрою. Відтак потіште себе кількома шматочками чорного шоколаду. Якщо й далі зберігається підвищений апетит, його можна «вгамувати» ароматами цитрусових, мигдалю, ванілі.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *