Квасоля – поживна і корисна

Ситні страви з квасолі завжди були в пошані у простолюдинів, але і володарі ними не гребували. Корисні властивості квасолі стали особливо цінні, коли люди стали замислюватися про правильне харчування.

Існує близько двохсот видів квасолі, вони розрізняються кольором зерен, їх размероми смаком. Найбільш популярні стручкова (або спаржева) і зернова квасоля. З неї готують багато смачних і корисних страв, які урізноманітнюють стіл, як вегетаріанця, так і того, хто вживає їжу тваринного походження. Спаржева квасоля по смаку нагадує спаржу, тому їй дали таку назву. Її і готують подібним чином: відварюють і заправляють різними соусами. Із зернових форм квасолі готують різні пюре, рагу, начинки для пирогів та інші страви. При вживанні в їжу квасолі поліпшується стан організму, очищається кров. У косметичних цілях пюре з квасолі застосовують в масках для поліпшення кольору обличчя.

Корисні властивості квасолі

Користь квасолі для харчування людини в збалансованому складі її речовин. У квасолі міститься багато білка (близько 22% сухих речовин), що по харчовій цінності прирівнюється до білка м’яса. Зерно квасолі багате незамінними амінокислотами, завдяки чому страви з неї добре засвоюються. Також до її складу входить близько 2 гр жиру і 54 гр вуглеводів на 100 г зерен. Калорійність продукту складає близько 310 ккал. В залежності від виду квасолі, її зерна мають високий вміст мінеральних речовин: кальцію, магнію, фосфору, калію і мікроелементів — цинку, сірки, міді та інших. Завдяки високому вмісту заліза квасоля корисна при анемії.

Крім того, в квасолі багато вітамінів групи В, а також А, С і РР. Але особливо корисна квасоля тому, що містить велику кількість вітаміну Е, який є антиоксидантом і попереджає виникнення захворювань серця і судин. Вміст цього вітаміну в квасолі разом із вітамінами А і С сприяє поліпшенню зору.

Давно відома користь квасолі при хворобах нирок, оскільки вживання страв з неї має сечогінну властивість. Також корисні ці боби при перевтомі, оскільки показано, що при нервовому виснаженні і стресах відвар з квасолі сприяє відновленню організму. Корисна квасоля при різних захворюваннях серця, печінки і шлунково-кишкових захворюваннях. Антибактеріальні властивості цієї рослини дозволяють використовувати її при різних захворюваннях ротової порожнини, крім цього зазначено, що вживання квасолеві страв знижує ризик утворення нальоту на зубах і зубного каменю. Також ще в давнину встановлена користь вживання квасолі при захворюваннях грудей і легенів.

Корисні не тільки зерна квасолі, але і сухі стулки бобів, відвар з яких знижує вміст цукру в крові при захворюванні на цукровий діабет.

Користь і шкода квасолі

Квасоля, безсумнівно корисний продукт, проте у неї є і шкідливі властивості. Не користь, а шкоду квасолі в її здатності збільшувати газоутворення в кишечнику. Мінімізувати це властивість допомагає додавання м’яти в каструлю, де вариться квасоля.

Шкода квасолі відчутний також і при деяких захворюваннях. Вона не рекомендована людям з гастритами і виразковими захворюваннями. Погано переносяться страви з квасолі при захворюванні підшлункової залози – панкреатит, а також при холециститі. Якщо людина страждає нефритом або подагрою, то квасоля може викликати ускладнення цих захворювань. Також не варто вживати в їжу сирі зерна квасолі, оскільки вони можуть бути токсичні. Також не потрібно перевантажувати страви з квасолі жирами або білками тваринного походження, це знижує їх засвоюваність.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *