Гризуни ховаються від холодів – людям загрожує лептоспіроз

Двоє людей загинуло від лептоспірозу на Буковині цього року, чотирнадцять – інфіковано. Кожна 10-та миша та кожний 4-й пацюк, з усіх, що досліджено лабораторією відділу особливо небезпечних інфекцій обласної СЕС, є носієм цієї хвороби.

Поширення лептоспірозу в Чернівецькій області обумовлене клімато-географічними особливостями нашої місцевості. Тож випадки цієї хвороби реєструються в усіх районах області та в самому місті.

У минулому році на лептоспіроз захворіло 41 особа, в 7-х випадках хвороба закінчилась смертю.

Гризуни та свійські тварини – джерело інфекції

Лептоспіри проникають в організм людини при вживанні забруднених збудником харчових продуктів та води, а також через слизові оболонки та пошкоджену шкіру при купанні, риболовлі тощо. Джерело збудника інфекції – гризуни (сірі та чорні пацюки, водяні щури, домові миші), свійські тварини (свині, велика рогата худоба, собаки тощо), а також тварини, яких тримають у клітках (норки, нутрії, ондатри, песці). Хворі дикі та домашні тварини забруднюють своєю сечею природні та штучні водойми, грунт, рослинність, речі домашнього вжитку, харчові продукти.

Хвороба виникає раптово, температура тіла підвищується до 39-40 градусів, з’являється слабкість, біль у попереку, суглобах і м’язах. Нерідко буває нудота та блювота, з’являється жовтушність шкіри та слизових оболонок. Захворювання швидко прогресує і, якщо вчасно не звернутися за допомогою до медиків, може призвести до смерті. Тому при появі перших ознак недуги необхідно негайно звертатись до лікаря, і в жодному разі не займатися самолікуванням!

Уникайте хвороби завдяки простим діям:

• при проведенні сільськогосподарських робіт використовуйте спецодяг – гумові чоботи, рукавички;

• при годівлі, догляді за сільськогосподарськими тваринами дотримуйтесь правил особистої гігієни;

• вживайте для пиття тільки кип’ячену протягом 15 хвилин воду;

• використовуйте для миття овочів і фруктів, що вживаються без температурної обробки, лише кип’ячену воду;

• не використовуйте для господарських побутових потреб воду з невідомих джерел;

• не купайтеся і не займайтеся риболовлею в ставках, з яких п’ють тварини;

• дотримуйтесь правил особистої гігієни;

• не допускайте заселення гризунами територій господарства та житлових приміщень, у разі необхідності проводьте заходи боротьби з мишеподібними гризунами (дератизацію);

• у підвалах та коморах зберігайте харчові продукти, а також овочі на полицях у закритій тарі;

• збирайте сміття та харчові відходи в недоступну гризунам тару з кришкою.

Із початком холодного періоду гризуни мігрують з полів у житлові приміщення, тож використовуйте для їх знищення давилки і капкани, а при неможливості виловити їх – звертайтесь у відділення профілактичної дезінфекції санепідстанцій.

Пам’ятайте! Дотримання цих правил допоможе Вам запобігти захворюванню на лептоспіроз.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *