Гепатит С – не вітамін С

Сьогодні від 12 до 14:00 на Театральній площі Чернівців усі охочі можуть пройти тест на наявність вірусних гепатитів, а також ВІЛ/СНІД і сифілісу. Ціна одного тесту – 600 гривень, проте тільки сьогодні його робитимуть безкоштовно й анонімно.

– Тест на гепатит робитиме спеціально запрошений лікар, – каже Юля БОРИСОВА, працівниця благодійного фонду «Життя заради життя». – Результат можна буде дізнатися анонімно через 10-15 хвилин після здачі крові. І, якщо вірус буде виявлено, людина зможе негайно розпочати лікування.

Лікарі кажуть, що протягом останнього року було виявлено 13 нових захворювань на гепатити, чотири з яких – гепатит С. На обліку у Чернівецькій області наразі перебувають 33 хворих із цим діагнозом.

– Хвороба підступна тим, що протікає безсимптомно і через це часто діагностується надто пізно, як правило, на етапі цирозу печінки, – каже Оксана ХУХЛІНА, завідувачка кафедрою внутрішньої медицини, клінічної фармакології та професійних хвороб Буковинського державного медичного університету. – На лікування гепатиту С потрібно від півроку до року – усе залежить від підтипу захворювання. У мене були пацієнти, яким і чотирьох тижнів терапії вистачало. Хочу зазначити, що гепатит повністю виліковний. Головне – вчасно виявити і почати лікувати.

У Чернівецькій області ця страшна хвороба не оминула і дітей.

– За офіційними даними, вісім буковинських дітей хворіють на гепатит В і семеро – на гепатит С. На жаль, у дітей ми практично не виявляємо гепатит С у гострій формі, частіше – у хронічній, – зауважує Марія ПОЛІЩУК, заступник начальника головного управління охорони здоров’я ОДА. – Із цього року держава розпочала частково фінансувати лікування дітей. Тож ми вже подали заявку і чекаємо допомоги. Оскільки лікування дуже дороге, більшості сімей кошти на ліки просто необхідні.

Гепатит – це інфекція крові, тому у зоні ризику ми всі, незалежно від соціального статусу, виду діяльності та освіти. Щоби вберегтися від її наслідків, варто регулярно здавати аналізи. Адже, як відомо, запобігти хворобі значно легше, ніж потім її лікувати.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *